Произходът на злото

Исус Христос и дяволът – шести епизод на поредицата „Библейски курс“

На 15 февруари, 1947 година, Глен Чамбърс се качва на борда на самолет, отлитащ за Кито, столицата на Еквадор. Мечтата му е да работи за християнската мисионерска радиостанция „Гласът на Андите“. Но тази мечта никога не се осъществява. Самолетът, с който Чамбърс лети, катастрофира и той загива на място, заедно с останалите пасажери.

В деня на своето заминаване, Глен решава да изпрати кратко писмо до своята майка от летището в Маями. И понеже не успява да намери празен лист хартия, той откъсва рекламна страница от някакво списание. Надписът на рекламата е само една дума – „ЗАЩО?“, изписана по средата на страницата. Около тази дума Глен набързо надрасква своята последна бележка.

Майката на Чамбърс първо научава за неговата смърт и няколко дни след това получава писмото. Когато отваря пощенския плик и разгъва листа, първото, което вижда е въпросът, напечатан с едри черни букви: „ЗАЩО?“ Без съмнение този въпрос вече от няколко дни бушува в майчиното сърце.

Добрият Бог и злото в света

Как да обясним съществуването на злото в свят, създаден от Бог, за когото Библията казва, че е добър и ни обича? Откъде се е появило злото в нашия свят? Свещеното Писание дава своя отговор. Той не е лесен. Може да породи в нас още множество въпроси, но едно е ясно. Не Бог е източникът на злото. Съществува противник на Бога, който е внесъл тази зараза във вселената. И макар че не можем да си обясним как се е появила тя, можем да бъдем сигурни, че има решение за тази епидемия. 

Историята на злото не е описана никъде подробно и в завършен вид в Библията. Различни фрагменти и идеи са разпръснати навсякъде из нея. Когато те се изследват внимателно и се подредят и свържат като пъзел, можем да придобием известна представа откъде произлиза злото.

Повече по темата може да чуете в предаването от поредицата „Библейски курс“ от пасторите Петър Кузев и Борислав Йорданов.