Прости правила за щастлива връзка

Професионални правила за непрофесионални щастливи двойки

Парадоксално е, но най-важната област от нашия живот е оставена изцяло на самообразованието. Никъде няма гимназии с преподаване на семейни отношения, факултети и катедри по семейство и брак. Професионално до тази тема се докосват само психолози и терапевти. Ние, „непрофесионалистите“ създаваме семейства „любителски“, обучени от мама и татко, съседите, книжките и интернет. Понякога дори и без това „обучение“. На огромното мнозинство двойки, на които предстои да станат семейство, им се струва много странно да чуят, че трябва да се „обучат“. На пръсти се броят организациите и специалистите, които предлагат редовно брачно и предбрачно консултиране. Особено в България.

Понякога медиите играят ролята на „семеен консултант“. И дори да не могат да бъдат консултанти в истинския смисъл на думата, могат поне да запалят сигнална лампичка в съзнанието на двойките, да им подскажат, че е добре да се обучат предварително. Защото да се ожениш, без да бъдеш обучен е точно толкова опасно (ако не и повече!), колкото да караш кола, без да бъдеш обучен.

Ключът на щастливата двойка е в спазването на правилата

Без претенции да изчерпваме всички важни неща, ви предлагаме пет простички съставки на стабилната щастлива връзка. Те не са нечувано откритие, нито резултат от сложни изчисления. Тези правила са изведени от самия живот по чисто емпиричен път, на принципа проба-грешка. Те са стрували много сълзи, недоразумения, рани и страдания на хиляди двойки, докато стигнат до тях. Колко прекрасно е да можем да ги научим наготово! Е, спазването им няма как да стане “наготово”, защото подобно на Правилника за движение по пътищата, правилата са едни и са за всички, но всеки сам стои на волана на своята кола и има право на избор – да ги спазва или не. И благополучното му придвижване от точка А до точка Б зависи не от точността на текстовете в Правилника, а в личното му съобразяване с тях. 

Така че, непременно изслушайте петте простички правила за щастлива връзка, а след това решете дали да ги приложите на практика.