Работници с кауза

Епизод 1

Епизод 2

Какво означава човек да е „безкористен“? Според речника – “човек, който не се стреми към лична или материална облага”. Останаха ли такива хора? Като чуем за “безкористна” постъпка, обикновено ставаме подозрителни. Американската максима “безплатен обяд няма” е пуснала здрави корени в мисленето ни. И когато някой заяви, че прави нещо безкористно, моментално започваме да търсим “скритата облага”. Затова истинските новини за безкористни хора и постъпки са истински балсам за изтерзаните ни от корист души. Предизвикват сълзи в очите ни.

истинска кауза

Екипът на радио 3:16 видя с очите си и чу с ушите си точно такова безкористно дело и с огромно удоволствие ви разказва за него.

Истинска кауза

От 24 до 31 август 2019 година във Велинград над 80 доброволци участваха в програма МлаДоС – работиха на седем обекта в града и околностите. Това бяха социални домове, както и къщи на бедни хора, които се намират в изключително тежко положение. 11 майстори, около 60 млади хора и десетина души екип сътвориха буквално чудо пред очите на местните за една седмица. Смениха изцяло покрива на една стара къща, направиха канализация, прекараха вода и изградиха баня с тоалетна; построиха дълго бетонно стълбище до малка къщичка на хълм, до която нямаше никакъв достъп; изградиха рампа за слизане на момиче инвалид; боядисаха десетки огради, врати, стени, подове; направиха електрическа инсталация в друга стара къща.

През цялото време тези млади хора спяха на палатки, опънати с любезното разрешение на община Велинград на градския стадион, работеха в сериозната августовска жега на слънце, учеха се да боравят с опасни строителни инструменти, но усмивките нито за миг не слизаха от лицата им. “Страхотно е!”, “Най-хубавата ваканция!”, “Истинско преобразяване!” – това чувахме от устата на всички, с които разговаряхме.

В първия епизод на предаването “Работници с кауза”

Ще чуете ръководителите и организаторите на проекта, които разказват как са стигнали до тази идея, как са избрали на кого точно да помогнат, как са набрали доброволци и средства, какъв е духът на участниците.

Във втория епизод на предаването “Работници с кауза”

Ще чуете гласа на младите хора, дошли като доброволци във Велинград. Повечето от тях никога не бяха виждали електрически трион, бормашина или бъркалка за гипс; нямаха понятие какво означава „кофраж“ и как се опъват кабели, но това никак не помрачаваше радостта им от работата. „Няма нищо по-хубаво от това да видиш усмивка на лицето на тези бедни хора!“ – повтаряха всички. Българи и македонци в един глас описваха своето задоволство и намерение отново да участват в такова дело.