Благодарността като терапия

Радост и благодарност – две думи, които си правят добра компания!
Звучат добре заедно, допълват се!
А как ви се струват съчетанията:

  • Радост и депресия?
  • Злоба и благодарност?
  • Апатия и радост?

Несъвместими са, нали? Схванахте логиката – някои неща вървят по двойки. Ако вярвате в Бога и сте нещастни, депресирани и кисели постоянно, значи имате проблем точно с това, за което ни разказва дневникът на Неемия – радост и благодарност.

Благодарността като терапия

Личен опит

Жена ми казва: Колкото сме по-благодарни, толкова по-добре живеем. Защо да не се радвам: Господ ми дава здраве, живот, вода, слънце, храна, приятели. Дава ми да чуя, да видя, да дам, да получа…Или ми е отнел нещо излишно, за да ми е по-леко в живота. Благодарността стои в основата на всички модерни терапии.

Библейската медитация

Бог внася Своята теология през нашата психика. Но нашият хард драйв е греховен. Затова за нас са добри вярата и доверието, противно на неверието и съмнението. И друго, когато си убеден, че нещо е право, направи го! Поведението трябва да следва убеждението. Това не означава, че отричам емоцията. Но когато имаш правилните действия, тя идва сама. Ето защо в народа настъпва радост, когато Ездра чете. Това е библейската медитация – да сдъвчем Божието слово, да го осмислим и да го разберем в дълбочина. Затова и Давид се моли: Сърце чисто сътвори в мене, Боже! Дай ми новия хард драйв, нова способност да мисля чисто и да бъда постоянен! И тази промяна неизменно ще донесе радост и благодарност!