По-малко обгрижване – по-добре

Много пъти сме казвали, че съвременната язва на възпитанието не е неглижирането на децата, а тяхното свръхобгрижване. Но никога не е излишно да си го напомняме, защото сякаш родителите развиват странна глухота по този въпрос. В разговори и дискусии за възпитанието те убедено повтарят колко е важно децата да растат самостоятелни, с реална представа за заобикалящия ги свят, а когато се приберат вкъщи, се втурват да вдигат играчки, да хранят с лъжичка и да задоволяват всеки каприз.

Обгрижване - можем ли да прекалим с грижите за децата си?

Обгрижване = любов?

Кое е по-важно – детето да има всичко необходимо или да има всичко, което имат другите? Едва ли на едно седемгодишно дете му е нужен смартфон. Но всички деца в класа имат. Моето ли ще изглежда най-изостанало? Ние ли сме най-бедните? Дали този смартфон му е нужен и полезен е второстепенен въпрос.

Как да постъпя, ако детето ми е във втори клас, но не може да си оправя леглото? Не мога да го оставя неоправено, нали? След училище ще дойде някоя приятелче, ще се изложим. Пък и на мен какво ми струва? Две минути. А то ще го оправя десет. Има толкова уроци и домашни. Нищо не ми пречи да го отменя.

Нищо не ми пречи и да му приготвям закуска. Да му подреждам чантата за училище. Да му правя списък със задачи. Да му мия чиниите… На него ще му отнеме толкова повече време, ще го затрудня.

Отровни грижи

И така до… абитуриентския бал. Когато в живота навлизат едни прекрасни, умни, добре облечени хора с навици на аристократи. Които тотално не умеят да се грижат за себе си. Не знаят да си приготвят храна, да си поддържат дрехите чисти, да си организират времето и да се появяват навреме на срещи, да носят отговорност за кола или домашен любимец. Които имат нужда от секретарки, камериерки, чистачи и готвачи.

И които – най-важното – не са щастливи! Чувстват се “прецакани” във всичко, завиждат и мразят с лекота, имат кратки проблясъци на добро настроение, ако се намери някой да ги забавлява. Които дори получават паник атаки, когато се наложи да се справят с ежедневния стрес.

Не, не превръщайте децата си в това! Не ги обгрижвайте като графове и графини. Не им правите добра услуга.