Разглезени деца и/или нещастни деца?

„Няма разглезени деца, има нещастни деца“.

Чували ли сте тази максима? Модерно е да се твърди, че всъщност, децата не са разглезени, а просто търсят внимание, чувстват някакъв емоционален дефицит, не могат да намерят начин да изразят вътрешните си проблеми. В същото време, привържениците на „старата школа“ клатят заканително глави: „Като го хвана за ушите, ще види един емоционален дефицит!“ И родителите се чудят – когато малкият престолонаследник започне да капризничи, да се тръшка на публични места или да се цупи на храната, нещастен ли е или иска един хубав пердах? Детето им разглезено ли е или нещастно?

И двете са верни – понякога децата наистина не могат да изразят вътрешните си страхове по адекватен начин и се държат невъзпитано; понякога просто са обгрижвани прекалено много, прекалено малко им е отказвано каквото и да било и те наистина са разглезени. Как да разберем нашият малчуган от кои е? Защото рядко има родител, който да смята, че полага прекалено много грижи за детето си. Точно обратното – винаги му се струват недостатъчни.

Разглезените деца стават разглезени възрастни

Проблемът е, че ако една разглезена принцеса на три годинки е сладка и нацупените ѝ устнички предизвикват умиление, когато стане на тринайсет, същите нацупени устнички вече влудяват родителите. А когато стане на двайсет и три, лазят по нервите на приятели, колеги и обкръжение. Разглезените деца се превръщат в разглезени тийнейджъри и после в разглезени възрастни. А те вече никак не са „сладки“.

Как да познаем дали детето ни е разглезено? Най-напред, разглезените деца не обичат да дават. Нищо. Нито играчки, нито храна, нито услуга. Не отстъпват и настояват всичко да е за тях. Разглезените деца имат постоянни претенции към храната. Разбира се, нормално е едно дете да не обича някои храни, но когато всяко хранене се превръща в изпитание за семейството, постоянно спешно се приготвя нещо друго, освен сервираното на масата, когато една и съща храна веднъж се яде, а друг път не… значи си имате разглезено хлапе. Разглезените деца са постоянно намусени и рядко се усмихват. Те са все недоволни и смятат, че някой им е отнел нещо. Разглезените деца прекъсват разговорите на другите, за да заемат централно място. И още, и още…

А как да се справяме с разглезени деца, чуйте в предаването.