Самочувствието – къде е истината?

Програми, семинари, техники, трикове, хватки за повишаване на самочувствието – всичко това е индустрия за милиони. Автори, психолози, журналисти, лечители, дори екстрасенси печелят добре от проблемите, които всички имаме в един или друг момент от живота си.

самочувствието

Самочувствието е нещо крехко

Самочувствието не неподлежи на дефиниции и обяснения, то неуловимо и летливо. Лесно ни подвежда и е крайно нестабилно. Въпреки това, е важна част от живота ни, влияе върху такива фундаментални части от него като успех, отношения, самоосъзнаване. Затова не ни е безразлично.

За съжаление, в тази област сякаш спекулациите са повече от ясните послания. И подвеждането по тях, особено ако става въпрос за възпитанието на децата ни, може да има дългосрочни неприятни последици.

Кое е по-опасно – твърде ниското или твърде високото самочувствие? Защо почти никой не се занимава с последното? Къде да открием „външен коректив“? При това надежден?… Ето, такива въпроси занимават участниците в дискусионното предаване „Какво да кажем за…“ по радио 3:16.