Моисей на интервю за работа

Моисей е пастир в напреднала възраст, когато е „повикан“ от обява за работа под формата на горяща къпина. Впечатлен от феномена, той се оказва в офиса на своя Работодател. Специалистите казват, че ако една обяви ви повика, има голяма вероятност да сте точният кандидат. Той е търсеният човек, макар и все още да не го знае.

Моисей

Не съм подходящият кандидат!

Бог представя на Моисей мисията „Изход“. Ударил е часът евреите да напуснат Египет. Но избраният водач, който вече няколко десетилетия работи в животновъдството, блокира от предложението. Освен това какъвто и коучинг за принцове да е изкарал в Египет, дългата кариера на овчар си казва думата. Той няма самочувствие, езиковата бариера е проблем: „Господи, тежкоезичен съм!“ В крайна сметка Работодателят е неотстъпчиво убедителен, а служителят избира да му се довери.

Моисей в доживотна мисия

Изходът е придружен с мощни чудеса, дори ужаси. Но разделянето на Червено море не е чаканият хепи енд. Оказва се, че работата му е доживотна мисия. В някакъв момент той избира да страда със своя народ, вместо да се наслаждава на египетските съкровища. Преминава през своята драма, но едва ли визията му за щастлив живот е била да обикаля пустинята в кръг.

Равносметката на Моисей

Дали Моисей се е окайвал, че е оставил питомното, за да гони дивото? Бил ли е разочарован, уморен, изхабен и достатъчно искрен, за да си признае, че животът му изглежда като програмиран провал? Изглежда, че той има друг източник на удовлетворение: „Блажен си ти Израилю; Кой е подобен на тебе, народе спасяван от Господа?“ (Второзаконие 33:28). Визията на Моисей докосва бъдещето и той си отива спокоен. Всичко лежи в Божията ръка.