Точната работа за точния човек

Интервю с HR мениджъра Зорница Семерджиева

Кой е най-добрият човек за определена работа? Живеем във века на високите технологии, стратегическото мислене и тежката конкуренция. В този контекст “обявата за работа” е “въоръжена” с всевъзможни стратегическо-психологически методики, за да “подбере” и “извика” подходящите кандидати.

работа

Преди интервюто за работа

Интервюиращите (подкрепени от мощен екип професионалисти и методи зад гърба си) използват специално подбрани картинни изображения, набор от думи и още много тактически похвати, за да въздействат на точно определени потенциални кандидати. Затова, ако една обява за работа е предизвикала интерес във вас, то нищо не губите, ако се опитате да я спечелите. Но преди това е важно да „видите“ голямата картина на вашия професионален живот. Вашата визия има два аспекта:

Личностен аспект

1. Коя работа ме прави щастлив?- естество, позиция, опции за развитие, определена компания и т.н.;
2. Какво съм готов да жертвам?- лично време, компромис със заплащането в полза на професионалното ми развитие и т.н;
3. Какви са моите приоритети ? (Какво ме мотивира?) – пари, развитие, лични време, бонусна схема, престиж и т.н.

Професионален аспект

1. Внимателно изучаване и максимално точно разбиране относно обявената позиция за работа; 2. Щателно проучване на компанията (нейната собствена визия, отзиви от предишни/ текущи работници, репутация, начинът, по който се е наложила на пазара…).

Искате ли добра работа, ходете на интервюта!
И накрая моят професионален съвет: Ходете на интервюта! Нека това да стане нещо като ваше хоби. По този начин ще придобиете увереност, за да изразите себе си, без оковите на излишни предразсъдъци и притеснения. Когато сте автентични, специалистите ще ви преоткрият/ разпознаят и без вашите усилия. Те търсят вас, както вие търсите тях. Доверете им се!

Зорница Семерджиева работи като HR manager за Gap Personnel-Key Account Resourcer. Нейната професионална визитка включва: стратегически мениджър за Мтел – 2006-2007г.; стратегически мениджър за БТК – 2007-2009г.; HR manager за Consistent Group – 2010-2016г. Омъжена, майка на две деца.