Сезоните на вярата – интервю с Катерина Стефанова в „Джобен формат“

Сезоните на вярата и тъмната нощ на душата

Всеки човек минава през различни сезони на вярата – романс с Бога, ученичество, време на успехи, пътуване навътре и пътуване навън, заедно с пропадане в тъмната нощ на душата, докато настъпи сезонът на безусловната любов – да обичаш, както Христос. Дори враговете си. За повечето от нас това е пожелателна проповед.

Истината е, че ние не маршируваме през сезоните на вярата, а нещата са много по-смесени. Може някъде да имаме дом – обаче да преживяваме едновременно няколко сезона. И все пак, както при растенията, духовният растеж е естествен. Бог ни отглежда в своето темпо. Разбира се, на всички ни се иска нещата да цъфтят в сезона на успеха, но истината е, че когато Господ ни ангажира в пътуване, което води по-близо до Него, Той ни превежда през тъмната нощ на душата… Но след това „просветлява“ сезонът на безусловната любов. Така че си струва! Изпитанията хранят вярата.

вярата

Сезоните на вярата в моя живот

В нея има истинска феерия – вяра, интелект, вкус, чувствителност и изисканост. И освен всичко това, уязвима откровеност.

Вярата е там, в светлия спомен от детството. Нетърпението да се срещнеш с две жени в съботното училище и да си говорите за интересните истории от Свещеното Писание. Онова усещане, че си важен и те приемат в една общност, докато си още малък. И това те прави щастлив. Както и сигурността, когато си лягаш, целунат за лека нощ от мама и татко.

А после сезонът се сменя и вярата е подложена на изпитание, докато си още крехък. Времето на комунизма мачка вярващите. Особено децата. Те са различни и това се наказва. С презрение. Сякаш си виновен за нещо, което не си направил… После към вътрешното терзание се прибавят тежки дни на брутални загуби и неблагополучия. Изпитан си почти до точката на пречупването… Но след това разбираш нещо, което преобръща живота ти… Истината за една уникална любов! Не пропускайте разговора с Катерина Стефанова в Джобен формат по радио 3:16