Щастливите двойки си личат

Когато видите семейна двойка, можете ли веднага да кажете дали са щастливи или не? Дали се обичат или не? По какво познавате?

Ако ни зададат първия въпрос, обикновено отговаряме утвърдително, без да се замислим. Но на втория се объркваме. „Ами… то се вижда…“ – казваме неуверено. – „Личи си.“

Наистина е така.

щастливите двойки

Щастливите двойки, особено онези, които са заедно от години си личат отдалеч. А ако ги познавате отблизо, може да потвърдите с още по-голяма сигурност. Но кое точно отличава щастливите от нещастните двойки?

Първо, те се карат като всички останали, но се сдобряват бързо. Не си стоят сърдити с дни и (не дай Боже) с месеци. Второ, те не са фиксирани в миналото, не вадят “скелети от гардероба” при всеки удобен случай, не намесват грешки на половинката от времето на медения месец. Трето, те са хора на действието, а не на голите приказки. Тоест, щастливите двойки не губят време да строят въздушни кули и да си представят колко прекрасно би било това или онова, а просто вземат решение и го вършат. Или спират да говорят за него. Четвърто (и много важно!), не се сравняват постоянно с другите двойки. Това, че нямат нещо, което техни познати имат; че не са постигнали нещо; че не са ходили някъде; или обратно – че са се провалили в нещо, в което други са успели – всичко това не ги вади от релси, не ги кара да се смятат за нещастни. Те знаят, че са щастливи и не изпитват нужда да го доказват на околните със специални “симптоми на благополучие” (като “щастливи” снимки във фейсбук, например).

Освен това, щастливите двойки

Те не познават ревността. По две причини. Първо, не си дават поводи за ревност, не изневеряват и не флиртуват с други; и второ, не изпитват собственическо чувство един към друг, нито подозрения и недоверие.

Щастливите двойки винаги се защитават един друг пред останалите. Дори да са уверени, че половинката им е сбъркала, за тях е въпрос на чест да я защитят. Естествено, насаме те си казват честно какво мислят, но никога не застават един срещу друг публично. И “правият” от тях не се притеснява за имиджа си, ако го сложат “на един кантар” с “прегрешилата” му половинка.

И още, и още… чуйте всички сигнали, по които можете да разпознаете щастливите двойки в предаването “По пантофи” на радио 3:16.