Щастливото семейство – постижима мечта

Няма нищо по-банално от даването на

рецепти за щастливо семейство.

Мрежата е пълна с блогъри, влогъри и инфлуенсъри, които твърдят, че ако последвате техните съвети, ако се запознаете с техните „тайни“, ви чака безоблачен и щастлив семеен живот. Но това не е ново явление. Ако разгърнем страниците на някои пожълтели списания отпреди сто години, непременно ще открием поне една колонка, в която някой мъдър (и понякога не толкова мъдър) човек дава съвети за щастливо семейство. Причината е много проста – хората търсят такива съвети. А както знаем, търсенето определя предлагането.

Каквото и да работи човек, колкото и да се издига, каквито и успехи да постига, винаги има едно неизменно желание – когато работният ден свърши, да се прибира в един щастлив дом. Дори онези, които живеят сами, обичат да са в хармония с близките си. Едно нещастно и разбито семейство може да неутрализира всички положителни преживявания, породени от работа, хоби, пътешествия и успехи. А парадоксът е, че именно стремежът към тях понякога съсипва щастието в семейството.

Рецепта за щастливо семейство

С две думи, не е лесно. А учебници по въпроса няма. Нито училища. Може би, затова Интернет мъдреците се радват на такава популярност. И все пак, животът и опитът са успели да извлекат някои прости, но важни правила. Не, това не е рецепта, нито вълшебно хапче, а просто ориентир дали се движим в правилната посока.

Например, правилото за любовта и свободата. Базова истина е, че двама души трябва да се обичат, за да живеят щастливо. Но всеки си представя и тълкува любовта по различен начин. И именно свободата е критерият, по който тя се оценява – ако обичаш, даваш свобода; ако се чувстваш свободен, обичаш с цяло сърце.

Или правилото за качественото време. Не е възможно двама души да бъдат щастливи от връзката си, ако не прекарват време заедно един с друг. И то качествено. Времето, в което са седнали на дивана, всеки забил нос в своя телефон, не се брои.

И още няколко златни и вечни правила има. Чуйте ги в предаването.