Условия за безусловна любов

Що е то „безусловна любов“ и съществува ли изобщо? Свикнали сме да казваме, че само Бог обича безусловно. Но някои християни не вярват дори в това. Прекалено цинично е времето, в което живеем, и някак ни се струва, че всяка любов е условна.

Какво означава всъщност, да се обича „безусловно“?

Да приемаме всичко от човека, когото обичаме? Да сме готови да бъдем използвани, унижавани, малтретирани и да продължим да обичаме? Това не противоречи ли на инстинкта за самосъхранение? И не означава ли, че не обичаме себе си?

Безусловната любов е както възвишен небесен идеал, така и средство за брутална манипулация – „Ако ме обичаш…“ обикновено е последвано от нещо, което ние не искаме, което ни причинява болка или ни коства повече отколкото можем да дадем. И в същото време, мисълта, че човекът до нас никога при никакви обстоятелства няма да ни изостави, носи топлина и сигурност в живота.

Объркваща е тази безусловна любов

и може би, само на територията на родителската любов се чувстваме сигурни да говорим за нея. Без да се замисляме казваме: „Да, обичам детето си безусловно! Каквото и да направи, както и да ме нарани, то ми е дете и аз съм на негова страна!“ Не случайно се твърди, че единствената човешка любов, която наподобява божествената, е майчината.

Но колкото и да е парадоксално, родителите също обичат условно. Твърде често. Или поне децата го усещат така. Много родители са разработили безотказна система за поощрения и наказания, която превръща децата им в отличници и успешни хора. И макар да твърдят, че дори да осъждат, да демонстрират неодобрение и да санкционират определено поведение в децата си (например, двойки в училище), те го правят, защото ги обичат, децата чувстват точно обратното – че не са обичани или че са обичани условно.
– Може ли да получа нов телефон за рождения си ден?
– Може, ако покажеш пълен отличен в края на срока.

Смятайки, че така ги стимулират, родителите всъщност правят децата си неуверени и неудовлетворени. Психологическите тестове го доказват – деца, обичани „условно“ като малки, имат проблеми в създаването на връзки като големи, проблеми със самооценката и дори с теглото. Факт – децата на изискващите и осъдителните родители са застрашени с 37% повече от затлъстяване от децата на приемащите и безусловно обичащи родители.

С две думи, има ли условия за безусловната любов?