В начало бе Словото – библейско послание от пастор Емил Гроздев

Национален празник. Наскоро възникна спор, коя е най-подходящата дата. Едно от предложенията беше за 24 май. Светъл, хубав празник, който излиза извън границите на България и се разпростира сред братството на славяните. Но, за съжаление, както всеки друг празник, често е забравена същността. Защо е значимо делото на братята Кирил и Методи? Защо е било важно създаване на писменост? Какво са искали да изпишат на славянски и български? И кое е първото нещо, което са написали със създаденото писмо на азбуката?

Словото на роден език

На 24 май се празнува делото на двамата братя да предоставят Библията на родния език на славянските народи и на българите. Те са готови да са изправят срещу схоластиката на църквата, за да докажат, че Словото трябва да бъде достъпно до всички на родния им език. И тяхното дело успява. Благодарение на него, ние днес имаме Свещените Писания на български, за да можем да разбираме това, което четем.

В библейското послание п-р Емил Гроздев напомня, че няма от какво да се срамуваме, освен ако не сме пренебрегнали онова, което ни е дадено. А именно добрите вести, които Библията ни представя за Словото. Затова и български възрожденци като Петко Славейков полагат усилия, за да преведат Писанието на разбираем съвременен български език.