Вече равноправие или все още неравноправие?

През 2006 година за пръв път се появи понятието MeToo. Това беше началото на края на вековната

битка на жените за равноправие.

След хилядолетия доминация на мъжете през XIX век започва движението на феминизма – жените надигат глава и настояват за равни права с мъжете. Битката се води вече от век и половина и сякаш вече ѝ се видя краят – жените най-сетне получиха това, за което мечтаеха – еднакво отношение с мъжете във всички области. Движението #MeToo сложи точката, като отне на мъжете правото на доминация в най-интимната област – секса.

Петнайсет години по-късно в едно зрелищно съдебно дело, гледано от милиони по цял свят, Джони Деп спечели дело за тормоз, заведено от бившата му съпруга. Известният актьор също бе минал под ножа на MeToo – обвинението в насилие буквално съсипа кариерата му. Независимо от това кой бе прав и кой крив в това шоу, то стана знаково – знак, че мъжете сякаш тръснаха глава, съвзеха се и нанесоха ответен удар. Естествено, общественото мнение силно се поляризира. Едни казваха, че най-сетне справедливостта е възтържествувала и Джони е отмъстил за всички несправедливо обвинени мъже; други се тревожеха какво ще се случи с наистина насилваните жени оттук нататък – ще смеят ли да надигат глас.

Но въпросът с неравноправието си стои.

И то, колкото и да е парадоксално – уравнението не е в полза на жените. Макар в целия западен свят законите да защитават жените и да им осигуряват равенство на заплащане, труд, политически и граждански права, общественото съзнание сякаш все още им ги отказва. Все още на един мъж му е „разрешено“ да бъде дебел, плешив, грозен и неподдържан. На една жена не. Все още гледката на леко подпийнал мъж предизвиква единствено усмивка, а на леко подпийнала жена – възмущение. Все още негативите от зле възпитаните деца се пишат единствено на гърба на майката. И така нататък, и така нататък.

Ще има ли някога истинско равноправие? Или то е невъзможно? Или вредно? Как да се промени мисленето на хората, а не законите? Къде е мястото на религията в темата за равноправието? Изобщо, какво да кажем за… равноправието и неравноправието?