За бебетата и книжките

Едва ли има родител, който да отрича ползата от четенето на книжки на децата. Всички сме напълно единодушни по въпроса. Книжките развиват въображението на детето, обогатяват речника му, предпазват го от пристрастяване към екраните. Не само родителите, но много училища, детски градини, библиотеки и детски центрове организират четения за деца и всякакви събития, които да насочат вниманието на малчуганите към четенето. Но въпреки това, сякаш екраните побеждават. Много майки и татковци се тревожат, че макар да правят всичко възможно децата им да заобичат книгите, те упорито си държат на електронните джаджи.

Кога да дадем на детето книжка?

Може би, решението на проблема се крие в момента, в който ще дадем книжки на децата за пръв път? Кога е най-подходящо да стане това? Струва ни се логично да е когато детето проговори и почне да проявява интерес към приказки. Но специалистите казват друго – колкото по-рано, толкова по-добре. Ама наистина рано! Доста преди годинката дори. Преди да е започнало да говори и трупа речник. Защо? Защото това е възрастта, в която то трупа така наречения „пасивен“ речник – думи, които разбира, но още не може да произнася. Освен това, му помагат да се концентрира, да задържа вниманието си по-дълго върху едно нещо, да прави асоциации. Шумолящите книжки често са част от приспивния ритуал и бебето ги обича, те го успокояват.

Гумените книжки за баня също имат своето място със своите ярки цветове и ясни стилизирани изображения на животни, растения и фигури. Докато си играе с тях, бебето ги запомня и след това разпознава. А като почнат да никнат зъбките, същите книжки стават любими за успокояване на неприятния сърбеж.

Освен това,

четенето на книжки с кратки истории или стихчета на глас развива слуховата памет

на бебето и стимулира възпроизвеждането на звуци, срички и дори цели думи.

И още едно безценно предимство на книжките – те са време, в което мама, татко и бебе са заедно. Бебето слуша гласовете на родителите си, усеща топлината им, попива думите им. Тези мигове са безценни и за двете страни.

По-късно книжките стават по-големи, по-сложни, различни за момчета и момичета, но все така необходими. Колкото повече, толкова повече – е казал Мечо Пух и това с пълна сила важи за книжките в бебешка възраст.