За реакциите към Истанбулската конвенция

Реакциите към Истанбулската конвенция – шум, страх или диалог

реакциите към Истанбулската конвенция

Какви са първите ви впечатления от реакциите?

Нашите гости слагат началните очертания на дискусията за реакциите към Истанбулската конвенция. Може би всичко беше твърде хаотично и шумно. След напразните опити за разговор за и срещу насилието и въпреки опитите на уважавани медии и организации за разумен диалог.

Имаше ли реакции тип: „небето пада“?

Страховете от Истанбулската конвенция сякаш я превърнаха в нещо като „плашило“. Има ли основание за притеснение? Има ли опити за манипулация? Вероятно чухме твърде много присъди отправени към политиците, медиите, църквите, протестите, дори към обикновения човек и неговата неадекватност.

За емоционалната буря

Споровете свързани с Истанбулската конвенция извадиха наяве твърде много емоции. Ще има ли ясен отговор на поставените въпроси? Или ще реагираме по опростената схема „за“ и „против“.

На езика на ежедневието?

Ако обикновения човек търси прости отговор на сложни въпроси обикновено се стига до карикатура. Когато за документи като Истанбулската конвенция се говори на езика на дипломацията и правото сякаш има нужда от посредник. Медиите се опитаха. Имаше реакции от екипа на Дойче веле, Дарик радио, БНТ – Денят започва с култура… и от независими сайтове. Все пак шумът сякаш заглуши тези гласове.

Конвенцията и хората на разума

Сякаш присъстваме на стадион пълен с фенове на единия или другия отбор. Или поне сме свидетели на нещо подобно на пряката демокрация – шумно обсъждане на площада (т.е. Facebook). Не липсваха опити за вливане на разум. Може би призивите за спокоен диалог не бяха чути.

Имаше ли подмяна на темата в спора?

Дали това е умишлено или не сякаш спорът за Истанбулската конвенция се превърна в нещо друго. Може би нещото е карикатура от типа „трагикомедия в юридически контекст с граматичен привкус“.

Неграмотен ли е българинът?

Да коментираш от позиция на „прочел конвенцията“ е важна част от зрялата реакция. Възможно ли е, че шумните реакции да са пряк резултат от липсата на грамотност.