Малки предложения за по-голяма физическа активност

Д-р Стоян Гръков предлага няколко добри идеи за повишаване на физическата активност при диабет тип 2 (и не само):

  • първо, ако работите на бюро, ставайте често от стола;
  • второ, ако нямате време за тренировка, дори 2-минутни интензивни упражнения вършат работа;
  • и трето, изберете разходката след хранене пред пуканки и бира пред телевизора.
физическа активност

Работим на бюро и живеем обездвижени. Да ходиш пеша на работа е вече лукс. Но изследванията показват, че усилията на тези, които правят опити да стават многократно от стола, се възнаграждават. Модерните западни офиси са обзаведени с бюра, които позволяват да се регулира височината на работния плот. Това позволява на служителите да работят не само седнали, но и прави.

Не е нужно да си спортист, за да си активен

Изследвания на клетъчно ниво показват, че всички видове физическа активност повишават чувствителността на клетките към инсулина, което намалява инсулиновата резистентност и подобрява диабета. Добре е човек да отделя специално време за упражнения, но практиката показва, че времето никога не достига. Затова трябва да помислим как да бъдем активни в ежедневието.

Видове физическа активност и диабет тип 2?

Упражнения за мускулна маса

Упражненията за натрупване на мускулна маса водят до намаляване на инсулиновата резистентност и съответно подобряват диабета. Това се дължи на факта, че мускулите са консуматор на енергията, която идва от глюкозата. Ето защо колкото по-голяма мускулна маса имаме, толкова по-голямо количество глюкоза ще преработваме. Освен това, кардиото намалява и риска от сърдечно-съдовите заболявания, едно от усложненията на диабета.

Кардио-тренировки

Кардио-тренировките подобряват циркулацията на кръвта, фитнеса на сърцето и повишават доставката на кислород за тъканите. Всичко това спомага за намаляването на инсулиновата резистентност.

Разходка след хранене

Разходката след храна е препоръчителна пред хипнотизирането пред поредния сериал. По-добре човек да стане от масата и да се раздвижи отколкото да хрупа пуканки пред телевизора и да посръбва бира.

Кратки натоварвания

Добрата новина е, че, когато нямаме половин или един час за упражнения, дори 2-минутни интензивни натоварвания вършат работа!

Който не намери време да се движи днес, ще намери време да легне болен утре. Ако сме убедени, че физически активни, означава здрави, ще измислим как да го постигнем.