Здрава ли е нашата връзка?

Ние сега щастливо семейство ли сме или не? Сигурно всяка двойка си е задавала този смущаващ въпрос след гледане на лекции по семейно консултиране или четене на книги за семейството. Защото там обикновено се изброяват признаци и критерии, по които специалистите преценяват дали една двойка е хармонична и щастлива, или има нужда от терапия.

Здрава ли е връзката ни или не?

И когато една обикновена “нормална” двойка реши да се подложи на техните тестове, резултатите могат да ги смутят. До този момент те са смятали, че са си съвсем щастливи, но… Например, в “дебелите” книги пише, че ако една двойка комуникира по-малко от еди-колко си минути на денонощие, значи има проблем, защото един от основните признаци за дисхармония в отношенията е прекъснатата комуникация. А те са си мълчаливи по природа и не си говорят кой знае колко. Решават да “засичат” време и вечерта са вече сериозно притеснени, защото са под “санитарния минимум”. Какво означава това? Защото и двамата се чувстват напълно комфортно, изпълнени с доверие и нежност един към друг, сигурни в любовта на другия. Какво не им е в ред тогава?

Нищо. Защото има и обратен признак за здрави взаимоотношения – мълчанието заедно. Психолозите казват, че двойките, които не се страхуват да помълчат заедно, а се отдават свободно на мислите си, се познават достатъчно добре и си имат пълно доверие. Не изпитват нужда да се питат постоянно “Какво мислиш?”. Те не се страхуват един от друг. С други думи, не бързайте с терапията.

Да, връзката ни е здрава.

Или обратния пример – специалистите твърдят, че честите несъгласия, разправии и скандали са симптом за заболяване на отношенията. И след поредния “горещ разговор” някоя двойка сериозно се замисля дали връзката им не е застрашена от разпад. Започват да се страхуват да изразяват открито мнението си един пред друг, за да не предизвикат поредната опасност. А всъщност… караниците (стига да стават с културен тон и без нараняващи квалификации), са средство за заздравяване на връзката! Те помагат да се поддържа откритостта между партньорите и им показват навреме върху какво трябва да работят.

С две думи… ако резултатите от някой тест ви смутят, потърсете и второ мнение. Възможно е това, което смятате за сериозна опасност, да се окаже сериозно предимство.