Здраво его vs. болно его

Винаги, когато се почувствате „по-висши“ или „по-нисши“ от другите, говори егото във вас. То постоянно проси внимание, иска да бъде забелязано. Започва да функционира от момента, в който се осъзнаем като личности, и не спира до последния ни дъх. Проявява се под най-различни форми, стига до разнообразни крайности, дори върши престъпления. 

От друга страна, струва ни се невъзможно съществуването без съобразяване с егото. Та нали дори Христос е заповядал да обичаме ближните „като себе си“ – т.е. „себе си“ е единица мярка. 

болно его
Здраво его vs. болно его

Къде започва тогава, патологията на егото?

Патология ли е все по-засилващата се тенденция за отказ от създаване на потомство? Дори сред нация с такава подчертана любов към децата като нашата? Наред с клиниките по фертилизация, където двойки отчаяно се опитват да създадат дете, процъфтяват и абортите, и умишлената стерилизация. 

Патология ли е нежеланието да създадеш семейство изобщо? С водещ мотив, че това създава повече проблеми, отколкото принася ползи. Преценяването на идеята да се обвържеш юридически с друг човек като „неизгодна“.

Патология ли е бягането от сериозни връзки изобщо? Модна тенденция на съвременния стил на живот. Сериозните връзки носят стрес, разходи, изискват съобразяване, отказ от любими неща… да живее сексът за една нощ! Без ангажименти, без усложнения. Вземаш без да даваш.

Любов срещу его

Може би, си струва да помислим над вечната тема „любов“. Кое наричаме „любов“? Истинската любов изключва искането, вземането, възползването. Тя дава – своето, себе си. Всъщност, обратното на любов не е омраза, а именно егоизъм. Това е любов с обратен знак – насочена в погрешна посока. Проблемът е, че когато почнем да се раздаваме за любимите си хора, едно малко дяволче дълбоко в нас почва да шепне: “А ти какво ще получиш? Сигурен ли си, че грижите ти ще бъдат забелязани? Ами ако не ти отвърнат със същото?” 

Има ли начин егото да бъде „обуздавано“? И какво би се случило, ако не го обуздаваме? Как да възпитаваме децата си, за да не стават егоисти?
Дискусия „Какво да кажем за… – Здраво его vs. болно его“.