Жените днес. И утре.

„Ееех, няма вече истински мъже!“ – въздъхват често дамите след поредното любовно разочарование и започват да разказват с умиление романтичната история за любовта между баба и дядо. И приключват с: „Ама дядо какъв мъж е бил само…“

Жените днес

са някак смутени от мъже, които ходят на козметик по-често от тях самите, и се сърдят като малки момиченца, ако някой ги обиди. Може да са с мускулатура мечта, да карат скъпи коли, но са напълно неспособни да носят тежестите на живота и се справят с тях като малки деца – сърдят се, карат се, бият се…

„От другия тротоар“ въздишат мъжете – че вече нямало „истински жени“. Че около тях имало само кифли, които са много компетентни в модните тенденции и танцуват прекрасно около пилон, но не са „дами“ в истинския смисъл на думата.

И ще бъдат прави. Днешните родители възпитават в „изключителност“ еднакво синове и дъщери, но в това предаване слагаме акцента върху дъщерите. От една страна, обществото ни е силно загрижено да не изчезнат „традиционните български ценности“ и се плаши от „третия пол“, „джендърите“ и всички останали заплахи, а от друга, пропуска да възпита дъщерите си точно в тези традиционни ценности. Векове наред жената е била „пазителката на огнището“, майката, стълбът на семейството – тази, която е раждала и възпитавала великите синове на България. Трудно е да си представим, че от сегашните тийнейджърки би могло да се получи нещо такова.

Жените утре

От една страна, момичетата се възпитават да се засегнат ужасно, ако някой ги подцени, а от друга – да постигнат една върховна цел – да си намерят богат мъж, който да задоволява всичките им прищевки. А на каква цена ще го прави, това е второстепенен въпрос. Много родители възмутено биха отхвърлили подобно обвинение и биха възразили, че те правят точно обратното – възпитават дъщеря си като достойна дама. Тези родители трябва просто да се запитат кое е по-важно за тях – роклята на дъщеря им за бала или дипломата ѝ. Отговорът ще им подскаже дали обвинението е оправдано или не.

Когато говорим за ценности, е добре те да бъдат не просто подходящ надпис върху плакат на митинг, а начин на живот и мислене.