Зряла vs. незряла любов

Вероятно името Джош Макдауъл ви звучи познато. Той е световноизвестен лектор и автор на повече от 60 книги за културните предизвикателства на съвременното общество. У нас е известен с „Даващи, вземащи и други видове влюбени“, „Защо истинската любов чака?“, „Не оставяй разума си на прага“, „Новата толерантност“, „Тайната да обичаш“ и още няколко. Всепризнат авторитет по въпросите на отношенията.

зрялата любов

Негова е крилатата фраза „За нещастните бракове има две причини – мъжете и жените“. И още: „Ако искаш да се ожениш за страхотен човек, ти самият трябва да бъдеш страхотен човек“. Или: „Не се жени за някого, с когото можеш да живееш. Ожени се за този, без когото не можеш да живееш“. 

Незряла любов = нещастен брак

Голяма част от изследванията си той е посветил на „зрялата любов“. И силно я противопоставя на „незрялата“. Интересно, за него любовта не е „силна“ или „слаба“, нито „дълга“ или „кратка“, нито „голяма“ или „малка“. А „зряла“ и „незряла“. Любовта е зряла, когато сте по-загрижени за взаимоотношенията си с другия човек, отколкото за постигането на собствените си желания; когато общите цели и стойности станат приоритет; когато спечелването на спора вече не е най-важното нещо за вас. 

Незрялата любов, от своя страна, се съсредоточава само върху една-две страни на човека отсреща. Обикновено, най-високо в класацията стои външността. Когато привличането е основано върху физическото, то е толкова мощно, че буквално замъглява всички останали аспекти от личността на любимия човек. Капанът е в това, че сексуалното привличане е толкова ограничено само по себе си, че не може да се самоподдържа. И над брака винаги виси дамоклевият меч на изневярата. Ами ако (когато) се появи някой по-привлекателен?

Незрялата любов трябва да узрее

Докато зрялата любов е ориентация към цялата личност – обичаш и приемаш всичко в човека, и съответно си обичан и приет с всичките си плюсове и минуси. Ако не си обичан така, ти гладуваш емоционално, а ако не обичаш ти самият така, чувстваш „недостиг на кислород“, задушаваш се. 

С две думи, съвършените бракове са на съвършени хора. И тъй като такива няма напоследък, разполагаме само с несъвършени бракове. Несъвършени, но два вида – щастливи и нещастни.