5 стъпки към израстване

Всичко в живота е като една стена в строеж. Има за поправяне, има за градеж и има за изхвърляне на отломки и боклуци. Ето ясен план как да се случи това.

1. Не занемарявайте стената, по нея трябва да се работи.

Нужна ви е визия и план, с качествен оглед за преценка на състоянието. Къде сте и къде искате да отидете. Какви отношения искате да имате с Бога, със семейството си, с децата си, с Вашата църква, с приятелите и хората, които ви нараняват и пречат. Освен това е нужно да знаете кога и как да почивате и да разтоварвате стреса. Всичко това е част от визията и първото условие за израстване.

2. Мислете в действия

Ако само анализирате пробойните и разрушенията, без да правите нищо, няма да укрепнете отвътре. Затова разберете какво ви е нужно и го направете. И още нещо – реформите не бива да спират. Винаги може да поставим още един камък на мястото му или да разчистим някакъв срив. Затова малко приказки, повече екшън!

израстване

3. Посрещнете опозицията – и това е част от израстването!

Тя задължително се появява – открито или подмолно, а най-често в комбиниран вариант.
Вътрешната опозиция работи с вашите страхове и по същество се опитва да ви предаде на външната. Затова мрънкането не помага, самосъжаленията саботират. Просто се осмелите и работете върху точка 2. Транслирайте позитива и не слушайте хейта. Хората, които успяват, са тези, които не се втвърдяват, но са готови да се променят. Научете се на изкуството на промяната. То работи за нас през целия живот!

Външната опозиция също изисква определена настройка – носете си бронята пред тези, които са склонни само да критикуват и да нараняват. Ако слушате токсичните хора, няма да свършите нищо. Хейтърите на слагат камъни на стената; не осъждайте – учете се от успешните личности, следвайте добри модели и подобрявайте ефективността си!

4. Научете се да почивате!

Планувайте почивката! Това е едно от най-трудните неща за модерния човек. Неслучайно почивката-празник е част от Божия закон.

5. Празнувайте успеха!

Заложете време за празници! Когато работим сериозно, не е здравословно да стоим само в проблемите, грижите и усилията. Нужно е да празнуваме. Защото реформите продължават, а всеки се нуждае от глътка въздух и зареждащи емоции, от радост и благодарност. Наречете го както искате, просто трябва да настроите сърцето си към радостта. А тя е най-силна в Божието присъствие! Безспорно това е най-пренебрегваната част от израстването!

И така, нещата са прости. Опитайте и вижте как работи моделът „Неемия“ за вас!