Американизацията задушава света

Роман Василев живее в Канада повече от десет години. Той е човек с ясни приоритети и верни наблюдения. За него може да разберете повече от предишното интервю.

американизацията

Американизацията на света е очевиден процес, макар и несъзнателен.
Навсякъде има хора, които изповядват един почти религиозен култ към Америка. Но за някои от нас, българите, да се поамериканчиш е въпрос на престиж. Билборд на кирилица с английски думи изглежда нелепо.

  • Защо текстът не е преведен?
  • Защо гледаме холивудски фулми, а не български?
  • Защо американският айфон е предпочитан пред китайския телефон?

Американизацията на Канада

В Канада е същото. Там телевизията наполовина е американска. Икономиката и инфраструктурата са сходни. Хора от Филипините и Югоизточна Азия, където според нашите представи цивилизацията е изостанала, също знаят какво е айфон, американски футбол и Холивуд. Познавам бизнесмени от Ливан, чието мислене е променено до такава степен, че те са по-скоро капиталисти и канадци, отколкото ливанци.

Според мен, всеки може да научи нещо от другия, независимо дали американец от българин, или българин от казахстанец. Аз лично никога не съм бил фен на Америка. Американската култура е агресивна и задушава останалите.

Американизацията като религия

Най-лошият продукт на Америка е консуматорското мислене – „висшият идеал“ на капитализма. Ние българите вече сме прихванали този западен модел на мислене: Искам нещо и трябва да го получа веднага. Клиентът е шеф на света! Това е религия, в която парите са по-важни от хората.

Една баба от село ми каза: Чедо, всичко, което ни казваха за комунизма, е лъжа. Но това, което ни казваха за капитализма, се оказа истина.

Американизацията и моделът „Кой?“

И все пак, аз съм необоснован оптимист. Естествено всеки иска да има хубава къща, бърза кола и платена работа. Но тези придобивки нямат стойност, ако трябва да мачкаш другите, за да ги имаш. Човешката мярка на живота поставя хората преди вещите. В крайна сметка никой не ни американизира, ние се американизираме сами!