Един българин в Канада

В Канада Роман се приземява на 19. Първите впечатления от небостъргачите и новото начало пораждат странен микс от шок и превъзбуда, които само за няколко дни се разтварят в откритието, че „Всичко мога!“ и „Всичко знам!“ са лозунги с изтекъл срок на годност.

Един българин в Канада

В Канада пораснах за един ден!

Канада не е първият опит на Роман с капризите на свободата. Той напуска дома на 14, за да учи в друг град. И знае какво е да си самостоятелен. Обаче не докрай!

Провалът, от който най-много научих е, че може да си най-добрият в училище, но ако няма как да го приложиш и никой не го забелязва, това нищо не означава. Проблемът на младите е, че културата ни внушава, че ако работим усърдно, всичко ще си дойде на мястото. Достатъчно е да се борим, да вярваме в себе си и да продължаваме напред. Но това не е точно така. Морето не е до колене, а до шия. И една малка грешка стига, за да се нагълташ с вода. Това ми се случи и на мен. В Канада пораснах за един ден!

Между Канада и България

Всеки човек може да се обогати, стига да пътува. Когато срещаш други хора, които мислят по различен начин и носят своите истории, можеш да научиш много. И в този смисъл се оказах голям късметлия. Защото Канада води политика на интеграция, а не на асимилация. Независимо откъде си и кой си, ти си добре дошъл, щом спазваш техните правила. Това е много привлекателно за младите хора от целия свят. Нямаше да срещна приятели от Китай и Близкия изток, например, ако бях останал в България.

Кое е българското?

„Забелязвам тук една нагласа: Ако си напуснал България, ти си родоотстъпник. Но не е така. Има много хора навън, които милеят за родината си и се чувстват българи. В едната крайност са псевдо-патриотите с тениски „България на три морета“, които обаче на могат да напишат името си на родната си кирилица. От друга страна, са тези, които казват:

Вече имам канадски паспорт. Нямам нищо общо с България. И децата ми няма да говорят български“. Американизацията е процес, който се наблюдава навсякъде по света. И на мен това не ми харесва. Затова нашата задача е да запазим българското. Въпросът е кое е българското?