Back to Макаренко?

Помните ли кой е Антон Макаренко? Вероятно, ако сте израсли по времето на комунизма, свързвате името му с колониите за малолетни престъпници и суровите методи на възпитание. Често съвременните анализатори противопоставят името му на това на Мария Монтесори. Дори все още се употребява фразата „възпитание по макаренковски“ и се подразбира като „сурово, безмилостно възпитание“.

„Ако вкъщи сте грубиян или хвалипръцко, или посягате често към чашката, или, още по-лошо, обиждате майката, не ви е необходимо да мислите за възпитаване: вие вече възпитавате вашите деца и ги възпитавате лошо, и никакви, дори най-добрите съвети и методи, не могат да ви помогнат.“ 
Всъщност… това го е казал Макаренко.
И още…
„Нашите деца са нашите старини. Правилното възпитание е нашата щастлива старост, неправилното – бъдещата на тъга, бъдещите ни сълзи, бъдещата ни вина пред хората.“

Всъщност, за Макаренко е известно да е ударил един-единствен плесник в живота си и то на собствения си син. И е обявен от ЮНЕСКО за един от четиримата велики педагози на ХХ век. Заедно с Мария Монтесори.

Антон Макаренко - правила за възпитанието

Обратно към Макаренко?

Може би, увлечени по модата на „либералното“ и „естественото“ възпитание, побързахме да отхвърлим Макаренко и неговата школа. А той е може би, единственият, успял да постигне реални резултати в превъзпитаването на престъпници и превръщането им в добри хора – непостижима цел за много други педагози, дори за цели държавни системи. Разбира се, психолози и педагози може да оспорват част от методите му, но никой не може да оспори успехите му. 

В това предаване Радио 3:16 ви запознава с десет от неговите простички правила. Може да се съгласите с тях, може да ги отхвърлите, а може и да се размислите. Например:
„Всеки родител трябва да разбере какво точно иска да види в детето си.“
„Не налагайте своята помощ, но бъдете готови да помогнете.“
„Едно дете не е в състояние да обича, ако не уважава първо себе си.“
„Не можем да научим едно дете как да бъде щастливо, но можем да го възпитаме по начин, който ще го направи щастливо.“

Непременно чуйте и останалите!