Д-р Стоян Гръков – животът винаги има добра страна

Америка и медицината - д-р Стоян Гръков

Д-р Стоян Гръков в „Живот – Джобен формат“!

 

За Америка и медицината

Д-р Стоян Гръков получава покана за Америка малко след промените в България. Специализира в областта на превантивната медицина в „Лома Линда“. Оценява предимството на технологиите и образованието, където никой не може да мине между капките. Всяко обучение си поставя цели и ако те не бъдат постигнати, грешката на студента или университета се хваща и се поправя моментално. Освен това САЩ са водещи в медицинската наука и новите постижения бързо стигат до лекарската практика. Това, което го поразява в началото е, че не познава нито един лекар, който да пуши. А в болницата, в която работи, има поне 100!

За мечтата да стане лекар

За Америка и медицина може да се говори много, казва д-р Стоян Гръков. Спокоен и рационален, той е от изчезващата порода хора. Като малък иска да стане адвокат. Но в тийнеджърските години си дава сметка, че по онова време съсловието обслужва режима, а той няма да се чувства добре в тази роля. Още повече, че е израснал в семейство на адвентисти, което не е особено добра препоръка за кариерно развитие. Затова избира медицината и набляга на биологията. Вярата му създава известни неудобства. Налага се да посещава вечерна гимназия в Пловдив. Но от друга страна, казва той, това е алтернативен път, който му дава възможност да завърши образованието си и да следва в Медицинската академия.

За семейството и възпитанието на децата

В Америка д-р Стоян Гръков среща съпругата си Диана. Двамата имат две дъщери и един син. Като родители, те искат да предадат на децата си своите ценности. По този повод разказва и една много интересна история – тип домашно обучение на тема „Децата и парите“. Повече по същата тема може да чуете във семейното предаване По пантофи – в епизода Децата и парите.