Децата и спортът

Някога, много отдавна, когато всички са ходели пеш, спортът не е бил на мода. Но колкото по-заседнал става животът, толкова повече хората си създават „изкуствено“ движение. Защото осъзнават, че движението е равно на живот, а обездвижването на смърт. Без преувеличение.

Спорт някога и сега

Това важи с пълна сила и за децата. Преди двайсет-трийсет години на специален спорт ходят само „маниаците“ – т.е. децата с изявени спортни наклонности и талант. Всички останали просто ходят пеш до училище, играят футбол и „народна топка“ след часовете, и скитат из улиците. И това е достатъчно да ги поддържа във форма. Днес децата са возени до училище с кола, след училище играят пред екрана, не обичат да тичат и да се „морят“, и повечето стават жертва на пандемията, наречена „затлъстяване“.

Затова всички разумни и отговорни родители целенасочено, умишлено карат децата си да спортуват още от най-ранна възраст. Записват ги на различни спортове, жертват време и пари да ги водят на тренировки, да купуват екипировка и да ги подкрепят, за да може децата да не се отказват, а да развият искрена любов към движението.

Тук идва въпросът

„Кой спорт за кои деца е подходящ?“

Няма един-единствен правилен отговор. Зависи на колко години е детето, какъв е дневният му режим, има ли някакви заболявания и не на последно място какви са възможностите на родителите. Няма „лош“ спорт. Има неподходящ. Например, за деца е неподходящ спортът „вдигане на тежести“, защото може да увреди все още растящото тяло. Неподходящи за деца са и всички рискови спортове като алпинизъм, мотокрос, както и спортовете с екстремно натоварване като петобой, маратонско бягане и така нататък.

Най-универсалните спортове, подходящи за абсолютно всяка възраст и състояние са плуване, ходене, бягане, гимнастика, танци. Като плуването може да се практикува дори още от бебешка възраст – преди детето да е проходило.

Кои спортове са препоръчителни за различните възрастови групи и какво трябва да ви води при вземането на решение – чуйте в предаването.