Как корейската култура се превърна в световен феномен

Мюн Джу Лий е малко горд като кореец, че корейската култура става световна култура. Но като пастор е повече притеснен, заради посланията. Той е направил проучване, защо k-pop културата се превърна в световен феномен.

Тази култура е проект на корейските продуценти. Преди 20 години те започват да създават фабрики за звезди – айдъли. Избират деца от най-ранно детство и ги тренират по 17-18 часа на ден, за да ги превърнат в перфектни машини.

Тайната на успеха

1. Перфектно изпълнение. Корейските групи пеят и танцуват в пълен синхрон. Като един човек. Цялото шоу е обмислено до най-малкия детайл и е изпълнено безпогрешно.

2. Перфектен външен вид. Всички артисти са изключително привлекателни. Никога няма да те изберат, ако не си красив. Красотата служи на идеята на продуцентите да превърнат избраните деца в малки богове.

3. Певчески способности. Не спираш да тренираш, докато не стане идеално. За да дебютират на сцена, изпълнителите са изпели песента поне 3000 пъти.

4. Универсално послание. Темите са общочовешки и докосващи. Говорят за простички неща, които се случват на всеки. Младите хора си казват: тази песен е моя, изпята е за мен и аз ще я запея.

5. Изцеление. Чувстваш се изцелен от това, което си видял и чул. Имаш усещането, че преживяваш дълбока промяна, катарзис. Съприкосновението с тази култура все едно ти дава лечение и облекчение.

6. Перфектно поведение. Айдълите са под наблюдение през цялото време. Следят ги, за да не допуснат никаква грешка. Ако се случи, веднага са изхвърлени извън играта.

7. Пристрастяване. Корейската култура е пристрастяваща. Хората чувстват, че ако не си вземат дозата песен или драма, не могат да бъдат щастливи. Удоволствието от консумирането на музика или сериали се свързва със състоянието на щастие. Затова феновете търсят същото преживяване отново и отново.

8. Реклама. Продуктите на k-pop културата се рекламират в световните социални мрежи и така бързо достигат всеки човек навсякъде по света.

Тъмната страна на медала

K-pop културата се превърна в световен феномен. Но не всичко е толкова гламурно. Тъмната страна е, че едва 1,2 процента от армията на айдълите успяват. Но те често прегарят, защото не могат да издържат на постоянния стрес и затъват в наркотици и алкохол. Другите 99, 98 процента се провалят. И те изпадат в депресия от това. Неуспелите са нещастни и успелите са нещастни. Такава е истината за малките богове на корейската култура.

Изповедта на един корейски пастор

Очевидно Мюн Джу Лий не е фен на корейските айдъли. В началото на 2000 година той обещава всеки ден да си чете Библията:
– Ако не ям от Библията, няма да закусвам. И от тогава не съм пропуснал. Вече 10000 дни не съм нарушил това обещание! Библията ми дава благословение всеки ден. Така че аз съм фен на Бог!