Диагноза безплодие

Дай ми деца, иначе умирам!

Светът ни говори, че няма нищо по-лесно от забременяването.
Всички около тебе вече са с един корем напред. Сестра ти е многодетна майка, домашните помощници – твоята и нейната – очакват второ. Заобикаляш детските площадки и преставаш да общуваш с приятелките си, които дундуркат бебета. Рекламите на бебешки храни и суперпопиващи памперси, които отникъде не протичат, изкачат от всеки канал на телевизора. Изглежда че светът живее в бейби-култ, а ти си забита в ъгъла, встрани от истинския живот. Ето дори уличните кучки раждат… Само ти – не!

Искаш да си поговориш с Яков на спокойствие. Да обсъдите той как вижда нещата. Но щом отвориш уста – или започваш да ревеш, или да го обвиняваш. Като че той е крив за твоите проблеми? Да не говорим за генетичните му експерименти. Неслучайно го считат за най-големия експерт по фертилността в животновъдството. Във фермата ви няма ялова овца. А и 3 жени е забременил досега. Значи, крайно време е да се заеме и с тебе!

Семейна идилия – сцена първа

Рахил е готова за термоядрен скандал. И как няма? – Лия отново е бременна. Време е да постави ултиматум на общия съпруг:
Дай ми деца. Иначе, умирам!

Яков, който по природа е емоционален и романтичен, не издържа на сцените на изнервената красавица. Той е внимателен и винаги е разговарял мило с нея. Разбира болката ѝ, но тя определено прекалява:
Аз проблеми нямам. Както виждаш, имам си деца.
Спри да ме виниш. Да не съм Господ!

Казаха ли си всичко!
Да! Но има и какво да се направи!
Ето слугинята ми Вала; влез при нея и нека тя да роди на коленете ми, та да имам и аз деца от нея.

Дневниците на прислужницата

Древните жени са много изобретателни. В името на детето, те са готови на повече от модерната жена. А именно, да вкарат прислужницата в леглото на мъжа си. Но това не е просто женска солидарност. Става дума за поверие и културна норма. Ако слугинята роди на коленете на госпожата, детето се смята за нейно. Рахил иска да има син от Вала. Завистта я принуждава да действа по метода на Сара. Удобно сурогатно майчинство, за което не плащаш, защото си имаш робиня под ръка. И разбира се Вала не се бави да роди син върху коленете на Рахил. Два пъти!
За съжаление, това не решава проблема на господарката.
Да роди дете е нейната фикс-идея!

Семейна идилия – сцена втора

На какво е готова Рахил за дете?
Ето една прелюбопитна историйка от жълтите страници: Продажбата на Яков като оплодител на домашната сергия. Рахил го разменя с Лия за наркотични плодове с уж магическа сила, която помага на зачеването. Страхотно оръжие, което дава предимство на притежателката във военната надпревара по забременяване.

А ето и детайлите по случката. Рувим иска да зарадва мама с екзотичните мандрагори, които е намерил на полето. Той е още хлапе и едва ли знае, че те са афродизиак и подхранват женската плодовитост. Или дори ако е запознат с терзанията на Лия, то по детски е искал да помогне да привлекат татко в тяхната шатра. Но ето че го вижда леля Рахил и си проси от плодовете.

Колко е нагла само! Но Лия знае как да брани своето:
– Малко ли ти е, че си отнела мъжа ми, ами искаш да отнемеш и мандрагоровите ябълки на сина ми?
Подтекстът е, че Рахил така е обсебила Яков, че той е престанал да посещава Лия. Но фаворитката иска плодовете повече от мъжа си:
– Щом е така, нека спи с тебе тая нощ.
Пазарлъкът става и Рахил продава Яков за армаганите на Рувимчо.

Явно търговията в онези времена много върви. Защото цялата история вклюва и  ценоразпис за всичко – от домашно приготвената леща до брачното легло с Яков върху него. А да не забравяме, че и самият той предизвиква своето пътуване, заради алъш-вериш на благословение.

Ако не родя, ще умра

Болката за дете може да измести всичко друго. Дори любовта. Ако напрежението стане нетърпимо, смазва връзката и двойката се разделя. Обикновено инициативата е на мъжа, който тръгва да си търси „здрава жена“. Ситуацията проблематизира смисъла на живота: Ако нямаш дете, и теб те няма. Да родиш е оправданието, че си жива. Иначе, по-добре да умреш!

Разбира се, ние имаме повече начини да се справим – можем да си осиновим дете или да се подложим на ин-витро. Можем дори да изместим въпроса за смисъла в друг коловоз – да градим кариера, да развиваме личния си потенциал или например да пътешестваме. Но луксът на човешкия напредък ни връчва и ново суеверие – а именно, че всичко е в нашите ръце. И Рахил си го мисли, но дълбоко в себе си знае, че има и нещо друго. Ако го дочакаш…