Дигитални опасности за децата и не само за тях

Май темата за дигиталните „чудовища“ в живота ни няма да се изчерпи скоро. Е, „чудовища“ е малко пресилено, макар за някои да са се превърнали в точно това. Но все пак, са опасен товар, който сме принуди да носим и крепим, докато сме живи. Нямаме избор. Колкото и да твърдят някои „крайно леви“, че всичко дигитално трябва да се „изхвърли“ и да живеем като бабите и дядовците си, прекрасно знаем, че това е на практика невъзможно. Дори монасите на Атон имат интернет и пишат имейли.

Дигитални опасности за децата

Дигитални деца

Проблемът е, че с този „опасен товар“ трябва да се научат да боравят и децата ни – буквално от пелени. И понеже те са много повече „на ти“ с него, ние живеем в измамата, че го държат по-контрол. Но колкото и да сме по-боси от тях в дигитално отношение, на нас се пада тежката задача да ги обучим в безопасно боравене с опасния товар.

Защото тях ги дебне още една опасност. Не само пристрастяването, асоциализацията и други тежки последици за психиката им, но – оказва се – и една чисто физическа опасност. Изследванията през годините доказват недвусмислено една пряка зависимост – тази между използването на дигитални устройства и затлъстяването на децата. Не е смешно! Изследванията са сериозни, наблюденията – дългогодишни. Колкото по-отрано и колкото по-дълго прекарват децата в компанията на дигиталните си приятелчета, толкова повече нараства опасността да станат дебели и то рисково, а не просто грозно дебели. А никой не иска това за детето си, нали?

Дигитални родители

Е, както всеки друг педагогически проблем, този също се решава по най-простия и ефикасен метод – с пример. Личен пример. Дигиталните родители възпитават дигитални деца. Зависимите родители се възпроизвеждат в зависими деца. Дори да наложите строги ограничения върху ползването на смартфони, таблети и компютри вкъщи, ако самите вие не ги спазвате, каузата е обречена. Семейството и то, християнското семейство страда много сериозно от дигитализация на отношенията. Когато вече предпочитаме да си „текстваме“ с децата по месинджър, вместо да отидем до стаята им да поговорим с тях, имаме проблем.

С две думи… умната с дигиталните приятелчета!