Етапи на любовта

„- Защо се развеждате?
– Защото вече не се обичаме.”

Колко пъти е произнесен този диалог по света? Сигурно милиони. Двама души, които са смятали, че нищо, освен смъртта не може да ги раздели, сега се гледат като чужди и не могат да се търпят; някога всеки от двамата е смятал, че дори не може да диша, ако другият го няма, а сега не може да диша, ако е до него.

Нулев етап на любовта

Какво се случва с любовта? Защо е така летлива? Защо не може като по филмите – всичко да свършва в най-красивия момент и да си остава там? Защо приказката за Пепеляшка не продължава и след като тя се оженила за принца?

Тези горчиви въпроси карат много хора да се откажат от брака изобщо или да пристъпват към него с циничен скептицизъм – “решихме да пробваме, пък да видим какво ще излезе”.

Отговорът на такива въпроси е съвсем елементарен – просто всички тези хора не са стигнали до любовта изобщо. Объркали са с любов първоначалната еуфория помежду си и когато тя е изчезнала, са помислили, че любовта е изчезнала. А всъщност, те изобщо не са стигали до нея. Също като археолози, които откриват две счупени гърнета и пет стрели, решават че разкопките не си струват и разочаровани си събират инструментите. Докато през цялото време златното съкровище ги е чакало отдолу, а те са смятали, че не съществува.

Всичките етапи на любовта

Полезно е да знаем, че всяка връзка минава през определени етапи. Тяхната продължителност и интензивност варира при всяка двойка в зависимост от техния темперамент, култура, заобикаляща среда и прочие, но все пак, психолозите са ги идентифицирали и дефинирали. Казват, че са седем – влюбване, ситост, антипатия, търпение, уважение, приятелство, любов. Забележете, любовта е чак седмият, последен етап. И за съжаление, трябва да се премине през антипатията и търпението. Уважението и приятелството може да не изглеждат толкова романтични като влюбването, но всъщност са по-високо стъпало. А любовта е съчетание на всичко хубаво от останалите шест. Тя е зрялост и наслада от всеки миг с другия; тя е пълно познаване на другия с всичките му дефекти и недостатъци и любов към тези недостатъци.