Има ли живот след изневярата?

Колкото и да се опитваме да бъдем „модерни“; колкото и да настояваме, че понятия като „изневяра“ и „прелюбодейство“ са остарели; колкото и да проповядваме „отворени връзки“ и „съвременни отношения“, психолозите са единодушни – една от най-страшните травми, които може да преживее човек, е изневярата на любимия. Не случайно, тя е единствената причина, която Христос дава като основание за развод. Макар в настоящия си вид Семейният кодекс на Република България да не предвижда изневярата като причина за развод и тя да е заменена с по-общото понятие „разстройство на брака“ (което може да означава десетки неща – от насилие до битови неразбирателства), все пак! Все пак, когато ни изневерят, боли ужасно.

Може би, точно затова

повечето двойки не устояват на урагана на изневярата

и се разпадат. Раната е толкова голяма, че никога не се затваря. Но… но има и такива, които успяват да се изправят на крака, да възстановят доверието и любовта помежду си, и да продължат общия си живот дори по-силни и по-силно свързани. Да, те са толкова пренебрежимо малко на фона на хилядите разпадащи се двойки, че може да ги сметнем за несъществуващи. Но по-полезно би било да се вгледаме в техния опит и да видим как са успели. Имат ли някаква тайна? Как са излезли от яма, от която почти никой не излиза?

Не, не е лесно, но е възможно! Кое отличава такива редки и скъпоценни двойки от останалите? Няколко неща. Първо, те умеят да общуват и не се отказват от общуването. Е, за да се стигне до изневяра, със сигурност е имало някакъв „бъг“ в тяхната комуникация, но тя съществува и не умира. „Бъг“-ът не е смъртоносен. Въпреки болката, двамата избират и да си говорят и да се изслушват, и не престават да го правят.

Прошка срещу изневяра

Освен това, такива двойки знаят смисъла на думата „прошка“. Белезите от раните може да останат, но горчивите чувства и душевната болка изчезват. Как? Важно е да ги попитате. Урокът им е безценен.

И двамата партньори в такива двойки – и „виновният“, и „невинният“ – умеят да бъдат уязвими и не се страхуват от това. Не се затварят в безопасни черупки и не стоят фиксирани в миналото.

Но това не е всичко. Останалите уроци от двойките, преживели изневяра, но успели да я надмогнат и победят, и да продължат да живеят щастливо, чуйте в предаването.