Избрана за Богородица – втори епизод на сериала „Смело сърце“

Богородица – лични данни

Днес я наричаме Богородица. Но името й е Мария. Родена е в конфликтен район, който не познава мира и след 2000 години. Семейството й е част от обеднялата аристокрация на една отшумяла династия. Но кой ли се вълнува от нейното родословно дърво в този градец, който прилича на село. Перспективите й не са кой знае какви. Всички знаят, че макар и съвсем млада – или по-точно млада за нас, но за онова време си е момиче за женене – тя има връзка с един вдовец, улегнал човек с няколко деца и доста по-възрастен от нея.

Богородица

Като се обичат, нека да се вземат!

Мария и Йосиф са искрени хора, благочестиви – както ги нарича Писанието. Обявили са годеж, но още не са сключили брак. Всичко е точно, но малко ощетяващо. Мисля си, че това не е филмова любовна история. Няма екзотично сватбено пътешествие и пръстен с диаманти, няма Бали и Кавали, ако се подравним по стандартите на нашата представа за „щастлив живот“. Грижите за дома и децата ще започнат веднага след сватбата. Но аз си ги мисля такива, те май се обичат и са щастливи.

Богородица?! Забременяла без брак!

Очакван момент и вълнение преди сватбата – най-типичните преживявания за влюбените. Но изведнъж става голяма инфекция – тръгват слухове и то какви! Избраната за Богородица е „позабременяла“ и не може да даде смислено обяснение какво се е случило. Странното е, че не говори объркано, а разказва някаква фантастична версия. Тя работата си е още малко тайна. Само дето годеникът е сигурен, че не е бащата. Много неудобна ситуация. Той не знае какво да прави. И още не може да реши как да постъпи с безпринципната девойка. Жал му е за нея. И очевидно съвсем е забравил за репутацията си на уважаван човек, респектиран от Закона.

Реакцията на църквата

Тяхната църква е шокирана: „Вярващи хора, пък какви са ги свършили!“ Някои искат да се приложи Наръчника, а други – клюкарстват. Годеникът си мълчи като да е рогоносец. Но общо взето съмненията се сгъстяват с променящата се фигура на момичето.

И така, да оставим и тази история на стоп-кадър. Какво е връзката на тези смущаващи истории с бойното заглавие на нашия сериал? „Смело сърце“ ли? По-скоро две уплашени сърца и никакъв материал дори за последната страница на „Биограф“. Не бързайте – развръзката идва в следващите два епизода!