Мис Персия, която стана месия

Еврейската Пепеляшка – Естир – печели конкурса „Мис Персия“ и става царица на най-голямата империя на своето време. Както се казва, момичето си е уредило живота. Но изведнъж царственото й безгрижие се заоблачава.

Мис Персия

Какво общо има Естир с тази обида?

Всичко започва като личен конфликт между един високопоставен човек – Аман – и един евреин Мардухей. По ирония на съдбата това е приемният родител на Естир. Грандоманското его на Аман е засегнато от пренебрежението към неговото божествено достойнство. И така, той отива директно при царя, за да търси възмездие, при това не само от този, който го е обидил, а от всички евреи в империята. Обвинението е, че има „един народ, който тъпче царските закони и не е удобно за царя да ги търпи“. Набързо е разработен план за изтребление и грабеж. А столицата Суса изпада в шок.

Мис Персия – наистина ли е еврейка?

Сигурно някои от вас са като мен. Аз съм доста нерешителна и твърде предпазлива. Обмислям нещата от всички страни и накрая се оказва, че е на-логично да поизчакам, докато се появи някой друг да свърши работата. Истината е, че много често не се осмеляваме да направим крачката и страхът решава вместо нас. Естир е в нашия отбор! Да, тя е на линия. Но не развява еврейското знаме.

Мис Персия в центъра на кризата

Мардохей разбира, че Естир е изплашена до смърт и я предизвиква: „Не си мисли, че единствено ти ще се спасиш! И кой знае дали не си тук точно за този момент!“ Но точно в този момент Естир би предпочела да е далече от това „тук“. Предполагам… И така, кризата ще избухне всеки момент, а зад безоблачното персийско небе Бог продължава да мълчи.

Мис Персия – сходен психологически профил

Естир е доста сходна с нашия психологически и духовен профил – морално поизтъняла и духовно отпусната, хваната в мрежите на радикалния шик и привлечена от него. И разбира се, доста уплашена. Тогава идва този криминален момент, когато решава да се изправи с цялата си чупливост лице в лице с неизвестността и самото зло. Този избор отключва духовната й страст и прави Бог видим в онзи момент от историята, когато никой не говори за Него.