Какво не трябва и какво трябва да прави добрият родител (част 1)

Когато стане въпрос за възпитание на деца, всеки се чувства компетентен, независимо дали има деца или не. Който има, казва: „Деца се възпитават така, защото аз така ги възпитавам“; а който няма, казва: „Деца се възпитават така, защото мен така са ме възпитавали“.

В предаването „По пантофи“ също редовно даваме съвети, не защото се чувстваме компетентни, разбира се, а защото споделяме с вас опита на компетентните. Много пъти сме се опитвали да обобщим

„какво трябва“ и „какво не трябва“ да прави добрият родител.

Никога няма да изчерпим въпроса, защото колкото съветници, толкова и съвети. Но все пак, ще се опитаме да обобщим най-важното.

И така, какво НЕ трябва да прави добрият родител? Най-напред, не бива да се вманиачава на тема „добър родител“ и да се дави в информация по въпроса. Някога източникът на знания по въпросите на родителството са били собствените родители и роднини – човек е възпитавал децата си така, както са възпитавали самия него. След появата на различните педагогически школи започват да се появяват и книги със съвети. Допреди едно поколение тези книги бяха единственият източник на информация. Социалните мрежи доведоха до умножаването на тези източници в геометрична прогресия. Днес буквално сме залети от съвети и контра-съвети. Няма метод и съвет, които да не са отречени от „противниковата“ школа. Ако в един сайт прочетете възхвала на един възпитателен метод, в друг сайт задължително ще го видите заклеймен като непоправимо педагогическо зло. Затова, скъпи родители, не се увличайте чак толкова в трупане на знания по въпроса. Намерете „своята“ школа и се придържайте към нея. Дори тя да не ви направи съвършен родител, поне ще донесе стабилност в отношенията ви с децата.

Друго нещо, което добрият родител не трябва да прави, е да забрави, че освен родител е и още много други неща –

съпруг, съпруга, професионалист, приятел. Защото, освен че не е полезно за самото дете да бъде превръщано в „обект на поклонение“, това вреди и на самите родители. Често двойки, посветили се фанатично на децата си, установяват, че бракът им е изчерпан и се разделят, след като децата им излетят от гнездото.

И това не са всички неща, които не бива да правим. Останалите чуйте в предаването. И не пропускайте следващото предаване, в което ще се опитаме да обобщим какво ТРЯБВА да правят задължително добрите родители.