Какво не трябва и какво трябва да прави добрият родител (част 2)

В предишното предаване от нашата мини-поредица се опитахме да обобщим най-важните неща, които добрият родител не прави с децата си. Но от отричането и отхвърлянето на нещо лошо няма никаква полза, ако не го заместим с нещо добро. Важно е не просто да не ядеш боклуци, а да ядеш качествени неща. Списъкът няма никакви претенции за изчерпателност, просто е основа за надграждане, повод за размисъл и преподреждане на приоритети, ако се налага.

Например,

добрите родители задължително трябва да говорят с децата и и да ги изслушват.

Не да чатят и да им пускат съобщения. А да говорят с тях, да са готови да ги слушат колкото е необходимо. Припреният ритъм на живота сякаш ограбва времето за живи разговори, а това е пагубно за връзката родител-дете. Защото детето има нужда да бъде слушано. Дете, което знае, че винаги може да каже на мама и татко всичко, че те ще го изслушат, ще вземат под внимание думите му, ще му отговорят, ще вземат мерки, расте уверено и спокойно. Всеки има нужда да бъде изслушван. И ако не го получи от най-близките си, понякога се опитва да го получи от възможно най-неподходящите хора. Ако искате децата ви да споделят с вас, а не с други, просто ги слушайте и говорете с тях.

Трябва да бъдете честни

Друго абсолютно задължително нещо е да бъдете честни с децата си. Понякога изкушението да скрием от тях истината, да ги излъжем „за тяхно добро“ е голямо. Искаме да им спестим стрес или да спестим на себе с излишни обяснения. Лошото е, че детето рано или късно научава истината, но от друг. И тогава не само нищо не сме успели да спестим, ами и сме загубили доверието му. Освен това, колкото и да е трудно, честността изисква да си признаваме, когато сме сгрешили. Много родители погрешно смятат, че ако си признаят пропуск или грешка пред децата си, ще изгубят тяхното уважение. Точно обратното! Така те дават на децата си безценен урок по мъжество и човечност.

Какво още задължително трябва да правят добрите родители – в предаването.