Кализията – изпитаната рецепта на Теодора Кирилова

Кализията – билката на века.

Преди няколко месеца паднах в банята – класика в жанра. А след това и по-стълбите, докато говорех по мобилния, за да разкажа колко ме боли. Острият ръб на стъпалото се вряза в крака ми. Зейна голяма рана, която кървеше и сълзеше. Тогава Теди ме видя и ми донесе няколко „мистериозни“ листа. Обясни ми как да ги обработя и да наложи мястото. След 3-4 процедури раната се затвори. Беше истинско чудо, което видях със собствените си очи! Затова поканих Теди да ни разкаже повече за кализията – билката на века.

Листо от кализия - изпитана рецепта
Callisia fragrans – снимка на Tony Rodd от Flickr

Кализията помага при рани

Кализията е изпитано средство. Първо, тя помогна на мен, а след това я препоръчах и на други хора.

Преди известно време нещо ме ухапа. Може би насекомо, защото усетих убождане. После работата ме грабна и не му обърнах внимание. След един ден мястото се поду, появиха се гнойни пъпки и кожата се зачерви и стана лъскава. И аз, като повечето хора, започнах да се самолекувам с най-безобидните гелчета и спрейчета. Но нищо не ми помогна. Тогава майка ми донесе листо от кализия. Бяха й казали, че действа безотказно при рани. „Не пречи да опитаме“ – предложи тя. Намачках листото с дървена шпатула, поставих го на болното място и го бинтовах. Така изкарах деня, а после повторих процедурата и през нощта. След четвъртия път нямаше оток, нито зачервяване и пъпки. Съвсем слабо се забелязваше, че там е имало някакъв проблем. След този случай започнах да отглеждам растението у дома. И да я ползвам за всяка рана на децата. Падат с колелото, вечерта налагаме с листата, а на сутринта няма и помен от раната.

Листо от кализия – домашен помощник

Затова горещо препоръчвам. Вземете си растението – продава се в цветарските магазини и никак не е скъпо. Отглеждайте го у дома – не е капризно. И ще имате един безкрайно ценен помощник.