Когато мама и татко изпаднат в противоречие

Да храним бебето под строг режим или да му даваме когато поиска? Да има ли фиксиран час за лягане вечер или детето да ляга когато му се приспи? Да разрешаваме ли на дъщеря си да преспива у приятелки? Кои спортове са подходящи за момчета и кои за момичета? Да държим ли на краснописа или той няма значение? Кои провинения да наказваме и кои не?

Въпросите на противоречието

И още безброй такива въпроси могат да станат причина за безкрайни спорове и дори кавги между мама и татко. Защото не са на едно мнение. Понякога татко е по-строг, а мама по-либерална. Понякога е обратното. Единият родител дава, другият не. Така или иначе, двама души, които да имат абсолютно еднакви възгледи по отношение на възпитанието до най-малки подробности, просто няма. Защото хората сме различни, всеки е възпитаван по различен начин, израснал е в различна от останалите среда.

В това няма нищо лошо, нито неестествено. Лошото е, когато родителите не могат да стигнат до съгласие, а най-лошото, когато започнат да критикуват педагогическите методи на другия пред самото дете. Това е възможно най-лошата услуга, която му правят. Не само, че му създават среда на несигурност и то никога не знае дали това, което прави е добро или не, но и от много малко се научава да „хитрува“ и да постига своето с помощта на внимателна манипулация. Понякога е удивително как тригодишни деца, които дори още не говорят съвсем правилно, безпогрешно улучват от кого какво как и кога да поискат, така че да го получат.

За противоречията – отрано

Затова е добре когато мама и татко разберат, че ще стават мама и татко, да седнат и спокойно да обсъдят как смятат да възпитават малкото човече. Ако не могат да постигнат съгласие по някой въпрос, нека се посъветват със специалист, и то достатъчно рано. Често периодът на бременността минава във вълнения около бъдещата детска стая, дрешките, количките, люлките и останалите дребни нещица, свързани с идването на бебето, а темата за възпитанието му остава в сянка.

И още нещо – колкото и да сте скандализирани от възпитателните методи на партньора си, никога, ама никога не обсъждайте това в присъствието на детето! И още нещо… всъщност, има още доста неща, но за тях чуйте в предаването.