Конкретно възпитание – що е то?

Всеки родител е имал конфузното преживяване детето му да се държи невъзпитано на публично място. Дори най-възпитаните деца с най-строгите родители имат такива моменти. Тогава родителите буквално физически усещат неодобрението на околните и почти чуват забележките им – „Какво ужасно дете!“, „Как са го изтървали само!“, „Родителите са за бой, не детето!“ и така нататък. И естествената реакция на съвестния (и ядосан) родител е с нетърпящ възражение тон да кресне (или да просъска през зъби): „Дръж се прилично, иначе ще има бой!“ или „Бъди послушен!“, или „Не те ли е срам?“ Резултат? Нула.

Детето има нужда от „ясно“ възпитание

Защо? Просто защото детето не разбира какво му казват. Какво значи „дръж с прилично“? Какво да държи? Къде да го държи? Какво е „прилично“? Но ясно усеща по интонацията, че не го одобряват. Долавя и реакцията на околните – те също не го одобряват. Какво да прави? Как да се защити и да бъде отново одобрено? Като заяви себе си още по-категорично. Как? Като се държи още по-невъзпитано, разбира се.

Получава се един порочен кръг, който води до „циркове“ на публично място и те обикновено завършват зле – с високо кръвно за родителите и плесници за децата. И никой не е удовлетворен – нито децата (защото са били унизени и наказани, без да разберат точно защо), нито родителите (защото са били засрамени публично и не са се справили), нито сеирджиите наоколо (защото нещата не са се развили „както трябва“, т.е. както те са смятали, че е трябвало да се развият).

Какъв е изходът?

В така нареченото „конкретно възпитание“.

Децата имат нужда от ясни, емоционално неутрални думи и указания какво да правят в конкретния момент. Тоест, важно е детето да разбере какво да прави, а не какво да не прави. С други думи, ако се е тръшнало на земята и пищи, трябва да му се каже просто: „Веднага стани от земята, изтупай си панталоните и спри да крещиш.“ Не е сигурно, че веднага ще изпълни нареждането, но със сигурност ще го разбере. А щом го е разбрало, първата крачка в правилна посока е направена.

Освен това, важно е след това да получи похвала, че се е справило добре – „Браво, като спря да крещиш посред улицата, ти постъпи като истински мъж.“ Важното е да бъдем конкретни и ясни. Останалото идва след това.