Кошмарните три години

Коя е най-сладката възраст на децата? „Три годинки!“ – отговаряме обикновено, без да се замисляме. Вече са се научили да говорят, да се обличат и хранят сами, не са бебета, започнали са да задават смешни нестандартни въпроси, изглеждат като ангелчета. Пубертетът с неговите ужаси е още далеч, кашите и пълните памперси са останали в миналото… не остава нищо друго, освен да се наслаждаваме на всеки миг с тях.

Но…
но се оказва, че точно

трите години са периодът на най-тежката криза в развитието на детето извън пубертета.

Това е периодът на себеоткриването и себеутвърждаването; периодът, в който децата осъзнават, че могат да наложат волята си над тази на родителите; в който се очароват от публика и разбират каква сила може да има тя; в който може да не запомнят и научат думата „манипулация“, но я използват успешно.

Изведнъж сладки и послушни дечица започват да тропат с крак, да се инатят за глупости, да си сменят решението през пет минути, да се цупят и сърдят. Думите „не“ и „не искам“ се превръщат в любими и печелят състезанието за най-често употребявани думи в един ден. Истериите се превръщат в нещо обичайно, детето прави драма от всичко и за всичко. Родителите са под постоянно напрежение, защото не са сигурни дали милата усмивка не е предвестник за неочаквано избухване.

Важното е родителите да не са на три години.

Някои родители вдигат ръце и казват: „Не знам какво му стана, не знам какво да го правя“. Други включват във възпитанието „твърди“ методи, за които досега са се клели, че никога няма да употребят. Трети хукват по психолози и терапевти, убедени, че детето им се е разболяло.

Всъщност, това е съвсем нормален етап от развитието на всяко дете. И всяко има своя собствена пътека, по която ще го измине. Важното е родителите да запазят спокойствие, да не изпадат в паника, нито да се гневят излишно. Най-полезният съвет, който могат да получат, е: „Лишете детето от публика и откажете да разговаряте с него, докато не се успокои.“ Равнодушното изражение на мама или татко (дори отвътре да им кипи), небрежният им ежедневен тон и неподдаващото се на провокации настроение са най-сигурният метод да охлаждане на опасни бури. Ще мине, скъпи майки и татковци. Важното е да запазите приятелските отношения с детето си. Защото то ще порасне и вие пак ще сте му нужни.