Краят е ваш!

Ако не живеете като отшелник, много добре знаете, че състраданието се проявява най-трудно към близките. Слава Богу, че Бащата е с голямо сърце!
И ето че не само Блудника му къса нервите, но и Праведника не остава назад.

Сцена: Умоляване за радост

Миналия път прекъснахме една голяма караница по средата. Сякаш лично оскърбен от посрещането на Блудника, брат му вдига скандал на връх празника и вади кирливите ризи на семейството. Тогава Бащата дава знак музиката и танците да спрат. Нарежда на слугите да изчакат, преди да отрупат масата с апетитните блюда.
– Ще изляза и ще поговоря с него!

И ние чувстваме, че тук е нужна още по-голяма любов от тази, с която Бащата приема сина, пропилял наследството. Защото оскърблението е прясно и цялото село гледа. За втори път този ден Той напуска дома си, като излиза на двора да моли сърдития батко да влезе на партито. (Втора малка камеа на въплъщението!)

Лична апликация: Робството на богатия

Когато си гневен, няма как да си радостен, нали?
Големият брат е представител на клана на недоволните. В него живеят неблагодарниците, които имат всичко, но си мислят, че са ощетени.
Хайде да броим! 
Праведника не просто има покрив и прехрана, но притежава работници и слуги – бизнес и капитали. Има стада, но се вайка за едно яре. Има семейство, но мрънка за приятели, които не са на празника. Ами, защо не ги извика, да дойдат и те? Баща му е с голямо сърце, но той го презира, че раздава благодат на загубеняците. Насред благоденствието си се преживява като нещастник, който трябва да бачка като роб.

Каква е логиката? Бащата му казва:
Защо правиш така? Нали всичко е твое!