Мъдрите търсят Христос

Кое различава мъдрите от глупавите хора? Не само похарчените пари около коледните празници. Макар че това понякога е добър критерии.

Мъдрите търсят Христос

Хубаво е да празнуваш

Наближава края на годината и настъпва едно особено време. Църквите са празнични. Пълни са с хора. И не само църквите. Навсякъде се правят тържества. Има светлини, гирлянди. Ухае на елхи. Масите са отрупани с гозби. И всички се радват на подаръците и покупките. Това са приятни моменти. Няма нищо лошо в тях. Но понякога по празниците хората могат да оглупеят и наистина да пропуснат важното. А ако пропуснеш важното в живота си, ще бъде глупаво.
В празничното предаване „Библейски послания“ ще разгледаме една вест, свързана с история и събития преди около 2000 години. И в тези събития са ни показани едни мъдри хора. Ако искате да бъдете мъдри като тях, следвайте техния пример. И слушайте нашето предаване, за да чуете точно какъв е той.

Историята е описана така…

А когато се роди Исус във Витлеем Юдейски, в дните на цар Ирод, ето мъдреци от изток пристигнаха в Ерусалим.
И казаха: Къде е Юдейският цар, който се е родил? защото видяхме звездата му на изток, и дойдохме да му се поклоним.
Като чу това цар Ирод, смути се, и цял Ерусалим с него.
Затова събра всички народни главни свещеници и книжници и ги разпитваше, къде трябваше да се роди Христос.
А те му казаха: Във Витлеем Юдейски, защото така е писано чрез пророка:
„И ти, Витлееме, земьо Юдова, Никак не си най-малък между Юдовите началства, Защото от тебе ще произлезе Вожд; Който ще бъде пастир на Моя народ Израил“
Тогава Ирод повика тайно мъдреците и внимателно научи от тях времето, когато се е явила звездата.
И като ги изпрати във Витлеем, каза им: Идете, разпитайте внимателно за детето; и като го намерите, известете ми, за да ида и аз да му се поклоня.
А те, като изслушаха царя, тръгнаха си; и, ето, звездата, която бяха видели на изток, вървеше пред тях, докато дойде и спря над мястото гдето беше детето.
Като видяха звездата, зарадваха се твърде много.
И като влязоха в къщата, видяха детето с майка му Мария, паднаха и му се поклониха; и отваряйки съкровищата си, принесоха му дарове, – злато, ливан и смирна.
А, понеже бяха предупредени от Бога насън да се не връщат при Ирод, те си отидоха през друг път в своята страна.
(Евангелие от Матей 2:1-12)