Религията „Направи си сам“ като формула за спасение

Три урока от Вавилонската кула

Религията е мъртва, да живее религията!

Религията ли е виновна, тя ли е решението? Терористичната заплаха ни накара да осъзнаем, че ножът е опрял в кокала на западната цивилизация. Решение не се мярка на хоризонта. Сигурно е, че Ариана Гранде няма да възкреси жертвите със следващия си концерт. Дори хора, които бяха твърде далече от подобна идея, започнаха да мятат християнството като мантра за спасение и да лъскат овехтелия имидж на религията.

религията - направи си сам

Вавилонската кула – направи си сам

Какво общо има религията? Идеята е блестяща: на практика Вавилонската кула е проект за алтернативен рай. И това е обяснимо, за древните небето е град. Както и Новият Ерусалим в Откровението на Йоан. С други думи, това е опит да се реставрира небето с неговата екология, хармония и сигурност. За целта се впрягат всички усилия. Проектът има добра платформа и идеология. Очевидно се развихря и хибридна война. Фалшивите новини са в ход.

Специално в Шумер – „Сенаарската земя“ – градовете се строят в равнините, а техните кули, известни като зикурати, са високи тухлени платформи – изкуствени планини, които служат за убежище при наводнения. Но преди всичко те предлагат квартира на Бога. Храмът, разположен на последния етаж, функционира като заведение за бързо хранене. Плащаш си предварително, докато един бог по техен дизайн влиза в ролята на спретнат келнер и сервира поръчката. И така, те си продуцират по-удобен бог, обзавеждат му жилище и му предоставят всички екстри, за да го мотивират да работи в техен интерес. „Бог“ по поръчка на клиента. Нов вид религия!

Вавилон и религията днес

Религията е част от идеологията на Вавилонската кула. Да си продуцират един Бог, който е на разположение! Бог на повикване! Бог на ефектното присъствие, обвит в мистерии, но който обича лукса и сладкия живот. Един бог, който ми изглежда винтидж копие на някои модерни „богове“… Всъщност хората винаги са употребявали религията за своите цели. Ние искаме да управляваме Бога, да Му казваме как да се държи, кого да обича и кого да мрази, къде да стои и къде в никакъв случай да не ходи. Но Исус ходеше, където реши и правеше, каквото си иска. За Него храмът нямаше стени. Той учи, че всеки човек е храм, в който Бог иска да се засели. Но само ако Му отворим вратата… Това е истинската религия – вечеря с Бога!