Молитвата като творчески акт

Ярослав Янков е един от хората, с които обичам да си говоря на духовни теми. Той е химик и рокаджия, който става пастор, а от години се развива и в различни области на практичната психология. Харесва ми как представя библейски истории и текстове. Също като пътуване, което започва обичайно, но в един момент осъзнаваш, че си отведен до непознато място. Казва, че няма специален подход. Просто се опитва да чете всеки стих сякаш го вижда за първи път. Не обича щампите и е крайно подозрителен към стратегии, които работят при всички.

молитвата - като творчество

Молитвата е творчески акт

Ако не сте Наполеон, знаете, че няма как да съчетаете две истински сложни действия в един момент. Възможно е да сте гений, но пак трябва да превключвате. Затова е феноменално, че ние сме устроени да се молим дори когато проектираме небостъргач или правим мозъчна операция.

Ярослав Янков е един от тези, които ни предлагат да тестваме различен подход към молитвата. Той не отрича, че има определени принципи, които я форматират. Но по-важно е човек да бъде свободен, когато се моли. „Става дума за автентичност. Молитвата трябва да бъде свързана с живия живот и с преживяванията на момента. В този смисъл си позволявам да твърдя, че тя е творчески акт!“

Молитвата – занаятчийство или творчество

Ние сме изкушени да бъдем занаятчии в молитвата, а не творци. Но истинската тръпка е, когато творим. В противен случай всичко става бездушно – форма без съдържание, която непрекъснато пресъздаваме. Ако сме мобилизирани да се изразим правилно, да вложим патос и емоция, някак оставаме празни. Губим интимния момент с Бога и не сме напълно себе си. Всъщност молитвата е създадена, за да докосва нуждата ни в момента. Дори тази, която е озвучена от нашите „неизговорими стенания“.

Вашият терапевт – Светият Дух!
Неговата терапия е молитвата!

Терапията е по-ефективна при следните параметри:

  • имате правилно отношение към Терапевта;
  • подхождате към Терапевта и терапията с респект и доверие;
  • имате готовност да се учите;
  • желаете да преодолеете страховете си, свързани с работата върху вашите слаби страни.

Бог иницира във всеки човек стремеж към молитва. За Него не е важно на какво ниво сме. Среща ни там, където сме готови да откликнем. Готов е да чуе всичко от нас. При това ние може да се държим напълно истерично с Него. И често го правим. (Е, може би някои от нас.) Но за мен лично Бог е моят Баща. Това е много важна отправна точка. Важно е в един момент да позволя Той да ме убеди в промяната, която желае да бъде извършена в мен.

Молитвата – директен линк към Бога

Да, факт е, че ние си говорим като християни. Но в този ред на мисли, молитвата е достъпна за всеки човек. Но колкото повече чувстваме, че живеем все по-трудно и по-лудо, толкова повече се нуждаем да откриваме мащабните възможности, вложени в нея.