Най-дългият брак

Колко най-дълго може да продължи един брак? Ако не завърши преждевременно с развод – колкото години е отредил Бог на двамата в този свят. Но рядко надхвърля 50 или максимум 60 години. Просто защото, дори единият съпруг да живее дълго, рядко това се случва и на двамата. В книгата на рекордите „Гинес“ е записан официално най-дълго продължилият брак. И той е… 86 години! 

най-дългият брак
Най-дългият брак

Най-дългият брак

Двойката рекордьор се наричат Зелмира и Хърбърт Фишър – чернокожи от Северна Каролина, САЩ, които се оженват на 13 май 1924 година! И живеят заедно малко повече от 86 години – до 2011, когато Хърбърт умира на 105 годишна възраст! През 2013 умира и Зелмира – също на 105 години! Дай Боже всекиму, както се казва…

Вдъхновяващо или плашещо изглежда подобен рекорд? Завист ли предизвиква или ужас? Или просто звучи невероятно? 

Интересно е да чуем каква е тяхната тайна. Как се живее с един и същ човек 86 години, как се обича един и същ човек 86 години? Как да останете щастливи, след като сте преживели Голямата депресия, Втората световна война, хипи-революцията, болести на деца, смърт на близки? 

Тайната на най-дългия брак

„Тези, които сеят и жънат заедно, празнуват заедно“ – е простичката житейска философия на легендарната двойка. Или: „Заедно в добро и зло, докато смъртта ни раздели“, както гласи брачната клетва. За тях това явно не е просто заклинание, изречено на церемонията, а истина, в която и двамата дълбоко вярват. Ако искаме да се радваме, да се наслаждаваме на щастието заедно, трябва да минем и през бурята заедно. 

Най-важното нещо в един спор е да не се стига до физическа разправа“ – казва Хърбърт. Няма нищо лошо в това да сме на различни мнения, всеки да защитава своята позиция. Но никога не трябва да се стига до обиди, насилие и нанасяне на рани. „Важното е да се научиш да се огъваш, без да се чупиш. – продължава той.

Прекалено обикновени ли ви се струват тези тайни? Няма значение, защото работят. Доказали са го хора, живели щастливо 86 години!