Най-скъпите подаръци

Когато наближат празници, се втурваме да купуваме подаръци. Особено за децата си. Но вече става все по-трудно да ги зарадваме и изненадаме. Днес децата се повече от задоволени, получават все по-интересни и скъпи играчки, все по-бързо им се насищат.

Но има едни

подаръци, които не могат да се купят с пари.

И които са по-скъпи от всички останали. И които подхождат за всяка възраст. И които са най-желани. И които остават завинаги. Това са така наречените „духовни подаръци“.

Например, да подарите на детето си безусловна подкрепа и доверие. Много скъп подарък. Хиляди деца живеят с мисълта, че трябва да „заслужат“ подкрепата, любовта и доверието на родителите си; деца, на които се втълпява, че не може да им се има доверие, че са едно голямо разочарование, че са донесли само негативни неща със себе си на този свят; че заради тях родителите им се лишават постоянно от нещо, изпускат „хубавото“ от живота и се чудят дали си е струвала „инвестицията“ дете. Безусловната подкрепа и доверие е наистина най-ценният подарък за тези деца.

Или подарете на детето си стабилно семейство. „Ако обичаш детето си, направи щастлива майка му“ – гласи една азиатска мъдрост. Да има до себе си двама обичащи се родители – какъв лукс за много деца днес! А „купуването“ на този подарък започва в деня, в който изберем с кого да остареем. Често този избор се прави изцяло в отсъствието на мисъл за бъдещите деца. Избираме човека по красотата, финансовото му положение, талантите и всякакви други качества; рядко го избираме, за да бъде добър баща (добра майка) на бъдещите ни деца. Инвестирането в щастливи семейни отношения е изключително луксозен и ценен подарък, на който децата ще се радват докато са живи.

А какво ще кажете за

„подаръка“ на любопитството?

Не просто да не „укротяваме“ естественото му любопитство, а напротив – целенасочено да го насърчаваме, да го подтикваме да учи нови неща, да се интересува от света около себе си, да пита, да чете, да твори. Този подарък никога не остарява, не се износва, не излиза от мода, не става излишен. Той се ползва до живот.

Или чувството за хумор? Или самодисциплината? Или вкусът към духовното? И още много безценни подаръци, които можем да дадем на децата си. Чуйте ги в предаването.