Неочаквано избавление – библейско послание от п-р Слави Чирпанлиев

Елмър Бендинър е американски писател и журналист. По време на Втората световна война служи като навигатор на американски бомбардировач. Получил е медали за проявена храброст. А след войната написва няколко книги, една от които е „Падането на крепостите“. В нея описва удивителен случай от участието си във войната. Ето го:

„Нацистките зенитни оръдия обстрелваха нашия бомбардировач. Това не беше необичайно, но при този конкретен случай резервоарите ни бяха ударени. По-късно, докато размишлявах върху чудото с двадесет милиметровия снаряд, пробил резервоара за гориво, без да предизвика експлозия, пилотът, Бон Фокс, ми каза, че нещата са още по-завъртяни. На сутринта след нападението той слязъл да поиска от техника по поддръжката на самолета парчето снаряд като спомен за невероятния ни късмет. Но разбрал, че в резервоарите е открит не просто един снаряд, а единадесет. Единадесет не експлодирали снаряда, а само един е достатъчен, за да ни взриви в небето. Сякаш Червеното море се беше разделило заради нас. Дори след тридесет и пет години, това удивително събитие ме разтърсва, особено след като чух останалата част от историята, която разказа пилота ни Бон.

Казали му, че снарядите са изпратени в оръжейниците, за да бъдат обезвредени. В оръжейниците му казали, че разузнаването ги е отнесло. Тогава не можеха да кажат защо, но в крайна сметка Бон разбрал отговора. Когато в оръжейниците отворили всеки от тези снаряди, те не открили експлозив. Били чисти като свирка и също толкова безобидни. Били са празни? Не, не всички. Единият съдържал внимателно навит лист хартия. На него било надраскано нещо на чешки. Хората от разузнаването претърсили базата ни за човек, който може да чете чешки. В крайна сметка намерили такъв, който успял да разчете бележката. И тя просто ни изуми. В превод бележката гласеше: „Това е всичко, което можем да направим за вас сега“.

В тази история избавлението е неочаквано. И то е такова, не само защото се е случило нещо невероятно. А и защото помощта е дошла от неочаквано място.

В живота ни понякога се случват неочаквани неща в тежък момент, като това избавление. Важно е да знаем, че в основата на тези неща е една неочаквана личност, която ни изненадва със Своята грижа и любов.

В кратка библейска вест, записана за телевизия Хоупченъл България, п-р Слави Чирпанлиев разказва своите преживявания за неочаквано избавление. То ни напомня за неочакваните намеси на Бога в нашия живот.