Парфюмът – разказ за историята на един подарък

Тогава Мария, като взе един литър миро от чист и скъпоценен нард, помаза нозете на Исуса, и с косата си отри нозете Му; и къщата се изпълни с благоухание от мирото.
Йоан 12:3

Това е историята на един парфюм. Подарък за Исус преди разпятието. И като имаме предвид, че по онова време цялата парфюмерийна индустрия е био, ароматът е дълготраен и остава върху кожата поне няколко дни. Исус буквално е залят с топлия дървесно-тревист аромат на чист нард.

парфюмът


Покана за гости и липса на любезности

Исус е в градчето Витания и един от местните фарисеи Симон – образован, и грамотен човек – дава вечеря в Негова чест. Домакинът има повод да почерпи – Исус Го е излекувал от проказа. Но Симон продължава да се чуди за Исус – пророк ли е или дяволът има работа с Него? Затова е малко небрежен в гостоприемството. И никой не го подканя да си свърши работата. Исус по-късно ще си каже какво мисли: Аз дойдох и ти целувка ми не даде… Той може да си извини и да си тръгне. Но остава и сяда между гостите.

Натрапницата

Тогава идва неканената. Може би е била в двора и е видяла как посрещат Исус. Тя знае какво е унижение. Евангелистите я наричат грешница, блудница или просто Мария, сестрата на Марта и Лазар. Но която и да е, не би получила покана за вечеря. Тя отдавна не живее по стария начин, но в малките градчета разпътното минало не се забравя.

Жената не иска да смущава вечерята. Идва отзад и се приближава към Исус. Има подарък за Него. Нещо лично, скъпоценно – най-скъпото, което притежава. Всичко, което е спестила, за да има бъдеще – парфюм от чист нард на баснословна цена. 

Нещо специално и нищо лично

Сълзите й текат. Парфюмът се разлива върху нозете на Исус. Може би тя го изпуска или пък нарочно го счупва. После изтрива нозете Му с разпуснатите си коси. Ароматът не може да се скрие. Всички замръзват. Симон вече е сигурен, че Исус не е никакъв пророк. Ако беше, щеше да знае коя е тая. Юда, който мисли като калкулатор, започва да критикува прахосницата. Защо се прахоса това? Той е наясно с пазара и е загрижен за бедните. Ако е решила да се разделя с богатството си, може да го направи по-умно. Продай парфюма и раздай парите на бедните! 

Бизнес с Бога

Има логика. Не случайно Юда държи касата – комбинативен и по-бърз в сметките от останалите. Но те наваксват. Маслото от нард струва 300 динария (75 сребърника) – едногодишната заплата на работник. Какви благотворители! Но само Исус знае фалшивите интонации в сърцето на Юда. Първо, че краде от касичката, с която помагат именно на бедните. И второ, че същата вечер ще отиде да го спазари за 30 сребърника – по-малко от половината цена на подаръка. 

Не досаждайте!

Исус взема думата – Защо й досаждате? Тя направи нещо добро за Мене – защото ме приготви за погребение! Пророчески думи. Но те обясняват този мистичен момент. Той ще „излее” живота Си и „обвивката” на този живот ще бъде „счупена”. Това е кръста – ухание за живот.