Десетте „не“ на проф. Гипенрейтер

Ако не сте чували името Юлия Гипенрейтер, непременно се поинтересувайте от него. Защото от нея ще научите изключително ценни неща за възпитанието на децата. Тя е професор в Московския държавен университет, учен и педагог, автор на много книги, монографии и статии по психология и педагогика. Специализирала е в областта на практическата психология на детските и семейните проблеми. Майка на три деца, баба на внуци и правнуци. Тя е формулирала десет прости правила за правилното развитие на децата, които журналистите са нарекли.

Десет „не“ при възпитание на децата.

Десетте „не“ на Юлия Гипенрейтер

Ето част от тях:

  • Не очаквайте чудеса. Няма техника на възпитание, която да ви позволява да отделяте само по десет минути на ден на детето си и да развиете с него пълноценни отношения.
  • Не бъдете винаги прави. Понякога бъркайте дори умишлено и давайте възможност на детето да ви поправя. Вашата „непогрешимост“ може само да го потисне.
  • Не плашете детето с жестокия свят. Да, в училище и след това в живота няма да се отнасят с него както сте се отнасяли вкъщи. Но с колкото по-съхранена психика излезе то от вашия дом, по-уверено в себе си, с по-малко страх, толкова по-успешно ще бъде.
  • Не увещавайте детето. Създавайте правила. „Нали се разбрахме, че като изгледаш филмчето, ще си легнеш?“ Това е увещание. Така оставяте „вратичка“ за несъгласие. „Сега си лягаш. Имаме правило, че вечер се гледа само по едно филмче. Може да е малко неприятно правило, но правилата не се нарушават. Съжалявам. В леглото.“ Това е правило. Според проф. Гипенрейтер, правилата пазят вашите нерви и нервите на детето.
  • Не забравяйте, че детето има права. Освен правила, има и права. Ако ги нарушавате или пренебрегвате, то ще ви отвърне с лъжи, криене, неискреност, манипулации, бунт.
  • Не заменяйте реалния свят с технологични играчки. Освен всичко друго, светът на социалните мрежи и технологиите е ограничен емоционално – там няма нито аромат, нито докосване, нето метафори. Ако не развиете нарочно вкуса на детето към реалния свят, то ще израсне емоционално силно осакатено.

Чуйте всичките десет „не“ на проф. Юлия Гипенрейтер в предаването „По пантофи“.